Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EVO GDJE!

I to je moguće u Hrvatskoj: 25 tisuća kuna za dijete, besplatni vrtić, škola, prijevoz...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo pa je nemoguće nabrojati sve što mala podravska općina sufinancira, ne bi li svojim mještanima, ali i onima, koji doseljavaju - osigurala bolji život.

Ovo je doista netipična hrvatsku priča. Svakoj rođenoj bebi daju 25 tisuća kuna. Roditelji ne moraju plaćati vrtić. Učenici imaju besplatne knjige, studenti stipendije. Da, i to je moguće. I to u Kalinovcu, jednoj od bogatijih hrvatskih općina. Sami mještani vole reći kako žive u najboljem mjestu na svijetu.

Pročitajte i ovo Općina Babina Greda (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Luksuz ili potreba? I to je Hrvatska: Selo ne može dobiti vrtić i školsku dvoranu, ali je zato dobilo skupocjenu zgradu općine Slika nije dostupna tek 239 stanovnika Doznajte gdje je najmanja općina u Hrvatskoj, u kojoj je načelnik i komunalac i – grobar

'Tu je sve super. Za mlade posebno', rekla je Vlasta. 'Dječji vrtić nam je besplatan. Djeca u školi imaju besplatnu hranu, prijevoz je besplatan', rekao je Ivan.

>>VIDEO Objavljeno koja je općina najbolje posjećena!

Ulice male Koprivničko-križevačke općine gotovo su puste, jer ovdje gotovo da i nema nezaposlenih. Ipak, u školi je veselo, pogotovo kada se dijele prigodni darovi. Zajamčenu budućnost za svoje mališane pronašla je i Mirela.

'Išli smo sa srcem. Dvoje prekrasne djece, lijep život', rekla je Mirela.

Sve rođene bebe kroz četiri godine općina daruje s 25 tisuća kuna, porodiljnog dodatka. Onog pravog 'baby booma' - nema. Na godinu se rodi 15-ak djece. No, njihovi su roditelji bezbrižni. Uz besplatan vrtić, udžbenike, ali i školsku prehranu. I to sve u  jednoj od najmodernijih škola, koja nosi ime Ivana Lackovića Croate, likovnog umjetnika iz ovog kraja. A nova školska dvorana upravo se gradi.

'Nastava se može pratiti u specijaliziranim učionicama u kojima se nalazi interaktivna ploča, računalo i projektor', rekla je Mirjana Bazijanec, ravnateljica OŠ Ivan Lacković Croata.

Upišu li jednog dana fakultet, osigurani su i kao studenti. Imaju pravo na stipendiju od oko
400-injak kuna. A brojne su povlastice privukle i mnoge iz okolnih mjesta.

'Uspjeh nema nekakvu formulu. Treba voljeti to što radiš, truditi se, dati od sebe maksimum, pa ni uspjeh neće izostati', rekla je Kristina.

Čarobnu formulu ne otkriva ni HDZ-ov načelnik. Ovo mu je drugi mandat. I najviše ga veseli svaki novi stanovnik.

'Doseljavaju se, ostaju, mladi se žene. I moja zamjenica je dovela muža tu u mjesto', rekao je Branko Sobota, načelnik Općine Kalinovac.

Oko 1600 mještana ne plaća prirez. Bave se poljoprivredom, industrijom. Ovdje imaju sve - vodovod, kanalizaciju, plinsku mrežu. Naime, Kalinovac leži na bogatim nalazištima zemnog plina, a samo od plinske rente godišnje dobiju između 5 i 6 milijuna kuna. To je polovica proračuna same općine.

'Malo se poigramo s tim novcem kako bi ga oplemenili. Kažu da smo škrti, no mi nismo škrti, pokušavamo taj novac koji imamo pametno upotrijebiti', rekao je Sobota.

Pokazali su da znaju kako. I na tom im bogatstvu mnogi mogu pozavidjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene