445028
445028
445028
445028
445028

USPOREDBA NAJVEĆIH Koji je plan SDP-a i HDZ-a ako osvoje vlast

  • , 30.07.2016., 21:46
  • Autor:
  • komentara

Dva najveća bloka, HDZ-ov i SDP-ov pripremili su i programe kojima idu po povjerenje birača.

 
 
 
 
Izborni programi HDZ-a i SDP-a (Video: Dnevnik Nove TV)
Izborni programi HDZ-a i SDP-a (Video: Dnevnik Nove TV)

Više novca u novčanicima građana u svom programu najavljuje SDP. Planiraju rast plaća tako što će povećati neoporezivi dio plaće na 3.000 kuna, dok će onu najveću stopu poreza na dohodak od 40% pomaknuti na plaće veće od 13.200 kuna.

Veće plaće obećaje i HDZ. Planiraju povećati neoporezivi dio na 3.700 kuna, proširiti porezne razrede i smanjiti najvišu poreznu stopu, sa 40 na 36%

PDV

'Za PDV snižavamo opću stopu u drugoj godini mandata, a do kraja madata još jedan posto. Znači, sa 25 na 23 posto', rekla je Ivana Maletić, potpredsjednica HDZ-a.

Zoran Milanović, predsjednik SPP-a upozorava: HDZ-u ne vjerovati jer uvijek pred izbore, sjetite se Sanadera, Karamarka, uvijek se smanjuje PDV – nikad'.

'Što se tiče dobiti stopu od 20 posto snižavamo na 18, a za sve poduzetnike čiji je prihod do 3 milijuna kuna na godinu do 12 posto', kaže Maletić

Milanović poručuje kako novih poreza, ukoliko dođe na vlast, neće biti, 'ali ćemo rasterećivati cijenu rada'-

HDZ planira podići naknade za samozapošljavanje. S 25.000 na 30.000 kuna. Mladima za pokretanje biznisa putem HBOR-a obećaju kredite do 350.000 kuna s niskom kamatom.

Izborni programi HDZ-a i SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Mladi

Još više mjesta za mlade plan je SDP-a, pa će u programu stručnog osposobljavanja povećati naknadu na 3.000 kuna. Najavljuju i oslobađanje od plaćanja doprinosa na plaće za starije od 50 godina. 'Kad smanjujemo cijenu rada, kad smanjujemo opterećenje rada, to je ključno, onda se ljude lakše zapošljava', rekao je Milanović.

'Ono što hoćemo ostvariti jest stopa zaposlenosti u Hrvatskoj do kraja mandata od 68 posto. S obzirom da smo sada na 60 posto, to znači 180 tisuća novih radnih mjesta', kaže HDZ-ova Maletić.

Zdravstvo

Zdravlje neće poskupjeti prema programu SDP-a. Obećavaju da se participacija neće povećavati, već čak najavljuju njezino smanjivanje i to kod preventivnih pregleda i specijalista kod kroničnih bolesti.

HDZ o zdravstvu govori vrlo općenito - žele, kažu, bolje upravljati sustavom, ukinuti liste čekanja i jačati obiteljsku medicinu kako bi smanjili pritisak na bolnice.

Izborni programi HDZ-a i SDP-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Umirovljenici

U HDz-u tvrde da imaju adute za umirovljenike, planiraju povećati mirovine u četiri godine mandata za pet posto, smanjiti izdvajanja za prvi mirovinski stup, a povećati za drugi.

I SDP igra na veće imovine – planiraju povećati izdvajanja za drugi mirovinski stup. S druge strane, poljoprivrednicima namjeravaju osigurati odlazak u starosnu mirovinu sa 65 godina.

Hoće li obećanja opet biti ludom radovanja?

Obećanja i planova građani su se do sada nagledali i naslušali, no malo se toga zapravo ostvarilo, jer papir trpi puno toga, a praksa je nešto sasvim drugo. Tek treba vidjeti tko će pobijediti i hoće li planove i ostvariti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se