Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život na dug

I ove će godine država jedan kredit krpati drugim: Javni dug premašio je 200 milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska osobna potrošnja se, neočekivano, u studenom popravila i porasla za jedan posto. No, javni dug i dalje je noćna mora. Država živi na kredit desetljećima i još uvijek nije otplatila ni kamate, a kamoli glavnice.

U ovoj i sljedećoj godini uzet ćemo najviše kredita, ne samo da vratimo glavnice i kamate nego da praktički pokrijemo i minus u proračunu.

Pročitajte i ovo Cijene stanova - 5 Oporba ima rješenje? U Hrvatskoj 400.000 praznih stanova, a cijene nikad više: Dnevnik Nove TV doznaje koliko su porasle u posljednje dvije godine Banke ponudile kamate za APN kredite - 1 Prijave od 28. rujna Novi krug stambenih subvencija donosi niže kamatne stope. Financijski savjetnik: "Kamata može biti još manja, no klijenti moraju biti oprezni"

Ove godine zadužit ćemo se za 42,6 milijarde kuna, sljedeće godine za 38,2 milijarde, a 2016. godine za 27,1 milijardu. Treba uzeti u obzir da ove godine moramo platiti 25,1 milijardu kamata i glavnica, sljedeće godine taj je iznos 23,1 milijardu, a godinu iza 15,5 milijardi.

Dakle, i ovu ćemo godinu završiti živeći na dug krpajući jedan kredit drugim.

Prvo u ovoj godini: Vlada nas zadužila za još 675 milijuna kuna

Javni dug se može pokriti povećanjem poreza, no ministri Linić i Pusić kažu da se to neće dogoditi. Druga opcija je privatizacija, na taj način ne bi postojale velike potrebe za kreditiranjem.

Javni dug Hrvatske iznosi više od 200 milijardi kuna. Teoretski, kada bi monetizacija autocesta uspjela, tim bi se novcem pokrio dio duga, a radilo bi se o iznosu od otprilike 22,5 milijarde kuna. To bi značilo da bi država preko noći javni dug smanjila za 12%.  Manje bi bile kamate, manja potreba za zaduživanje, no naglašavamo da se radi samo o teoriji, hrvatska praksa nas je naučila drugačije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene