Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovna obustava prometa

Propali pregovori sindikata i željeznica: Njemački strojovođe najavile niz štrajkova

Ilustracija štrajka strojovođa u Njemačkoj
Ilustracija štrajka strojovođa u Njemačkoj Foto: Afp
Propali su pregovori sindikata i Njemačke željeznice stoga će strojovođe ponovno štrajkati.

Nakon propalih pregovora s Njemačkom željeznicom (Deutsche Bahn, DB), sindikat strojovođa GDL najavio je u ponedjeljak novi štrajk koji bi trebao početi u četvrtak, a završiti u petak.

"Štrajk strojovođa u putničkom prometu će početi u četvrtak u 2 sata i trebao bi trajati 35 sati", rekao je direktor sindikata strojovođa GDL Klaus Weselsky.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj"

Nakon toga bi trebao uslijediti niz štrajkova koje GDL neće više unaprijed najavljivati.

"Time željeznica više neće biti pouzdano prijevozno sredstvo", rekao je Weselsky.

On je za prekid pregovora o plaćama i radnom vremenu optužio upravu DB-a koja se, kako je rekao, "mije pomaknula ni za milimetar".

Sporno pitanje ostaje zahtjev GDL-a za skraćenjem radnog vremena s 38 na 35 sati mjesečno, uz istu plaću. DB je predložio fleksibilni model, ali uz odricanje dijela plaće. Pregovori su nakon nekoliko tjedana prekinuti tijekom vikenda.

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija u Njemačkoj Nakon nekoliko sati potrage na farmi pronađeno tijelo šestogodišnjeg dječaka

GDL i DB pregovaraju od studenoga, a tijekom ovog razdoblja su strojovođe štrajkale četiri puta.

Ministar prometa Volker Wissing apelirao je na GDL da odustane od svojih "maksimalnih zahtjeva" i da se vrati za pregovarački stol.

Pročitajte i ovo Nacionalni ispit iz hrvatskog jezika - 3 U osnovnim školama Počeo tjedan nacionalnih ispita: "Taj dan očekujemo da budu maksimalno koncentrirani i motivirani"

Udruga putnika u željezničkom prometu Pro Bahn je optužila obje strane da otežavaju situaciju putnicima u željezničkom prometu i ugrožavaju nastojanja da se građane privoli na korištenje javnog prijevoza.

"Ono što se događa između GDL-a i DB-a je putnicima nemoguće objasniti", priopćila je Pro Bahn. Ova udruga je apelirala na državu, koja je vlasnik DB-a, da intervenira u korist putnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene