Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već druga zemlja

I Mađarska ratificirala Ugovor o pristupanju Hrvatske EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nešto poslije 19 sati mađarski je parlament ratificirao Pristupni sporazum Hrvatske i Europske unije.

Za ratifikaciju je glasovalo 334 parlamentarca, pet ih je bilo suzdržanih, a protiv nije bio nitko. Time je Mađarska postala druga država – nakon Slovačke – koja je ratificirala hrvatski sporazum s EU i time otvorila veliki tjedan u kojem se očekuje da parlamenti Italije i Bugarske učine isto.

Bugarska bi, doznajemo, sporazum trebala ratificirati u petak, dok je glasovanje o hrvatskom sporazumu u utorak na dnevnom redu Zastupničkog doma talijanskog Parlamenta. Rasprava u odborima Zastupničkog doma je zaključena i sada bi 630 zastupnika trebali prihvatiti dokument. Nakon što će sporazum o ulasku Hrvatske u EU dobiti prolaz u Zastupničkom domu, rasprava će se preseliti u Senat i nakon što i tu bude ratificiran, sporazum treba potpisati predsjednik Italije Girgio Napolitano.

U srijedu ratificiraju australski parlamentarci

Iz redova talijanskih parlamentaraca pak doznajemo kako glasovanje najvjerojatnije neće doći na red te će se obaviti u srijedu. Predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini je u razgovoru s hrvatskim izaslanstvima u ljeto prošle godine najavio kako će Italija biti među prvim zemljama koje će ratificirati sporazum o ulasku Hrvatske u EU. Čini se da će se to obećanje i ostvariti.

Od ostalih država, očekuje se da bi Austrija mogla jako brzo krenuti s procedurom ratifikacije. Danski veleposlanik u Hrvatskoj Eric Bo Weber u ponedjeljak je pak kazao kako će Danska ratificirati sporazum krajem godine, te da sama procedura traje dva do tri mjeseca. (Agencija VLM)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene