Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U prvom polugodištu

HZZO: Zaradili 466 milijuna kuna više nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč gospodarskom padu, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u prvih je šest mjeseci ove godine poslovao pozitivno.

Ostvareno je 466 milijuna više nego u istom razdoblju lani, objavio je predsjednik Upravnog vijeća zavoda Dražen Jurković, nakon današnje sjednice Upravnog vijeća. Upravno vijeće je zadovoljno s izvješćem o poslovanju zavoda jer je manjak prihoda od 400 milijuna kuna iz doprinosa nadoknađen povećanjem prihoda u dopunskom zdravstvenom osiguranju od 373 milijuna kuna, kazao je Jurković na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu - 3 Izvana gladac, iznutra jadac Velebno zdanje rupa je bez dna: ''U podrumu nema gljiva, ali nema ni nas u podrumu'' Slika nije dostupna Revizorsko izvješće SDP i HDZ najrastrošnije stranke: Evo koliko troše!

>> Liječnici se bune, HZZO tvrdi da je Lord Primus privatni interes autora

On očekuje da će zdravstveni sustav ostati stabilan i do kraja godine unatoč tome što je u posljednjem rebalansu Državnog proračuna zdravstvo ostalo bez 300 milijuna kuna. Ističe da je taj iznos bio maksimum do kojega se moglo ići a da se ne dovede u pitanje daljnje funkcioniranje zdravstva jer bi svako daljnje rezanje novca značilo zadiranje u plaće, naknade i ostala prava zaposlenika.

Smanjeni ukupni troškovi

Podaci o poslovanju HZZO-a u prvih šest mjeseci ove godine pokazuju, kako je istaknuto, i trend smanjenja ukupnih troškova koji su smanjeni za 840 milijuna kuna, ali i nekih drugih izdataka. Izdaci za lijekove na recept tako su smanjeni za 230 milijuna a oni za skupe lijekove 60 milijuna kuna dok je istodobno za prevenciju raka utrošeno 4,5 milijuna kuna više, a u primarnu zaštitu investirano dodatnih 180 milijuna kuna.

Jurković je posebno naglasio kako bez lijeka neće ostati ni jedan pacijent kojemu je potrebna terapija za liječenje bolesti sa liste skupih lijekova. Zbog značajnog povećanja troškova za ortopedska pomagala, Upravno vijeće donijelo je odluku o 5-postotnom smanjenju cijena pojedinih pomagala te zadužilo HZZO da raspiše natječaj za izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Direktor HZZO Tihomir Strizrep istaknuo je kako je, zahvaljujući pojačanoj kontroli, stopa bolovanja dodatno smanjena s lanjskih 3,5 posto na 3,2 posto u prvom polugodištu ove godine. To predstavlja uštedu od 200 milijuna kuna i znači 4.000 ljudi više na svom radnom mjestu, kazao je Strizrep. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene