Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HZZO UVODI RED

Besplatno zdravstveno osiguranje moglo bi izgubiti 300.000 osoba: Na popisu su dvije skupine građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi koji su se iselili iz Hrvatske i otišli raditi u inozemstvo u posljednjem desetljeću ostali su na popisu osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i uredno koriste zdravstvene usluge u Hrvatskoj, kao i oni koji rade na crno. No, na uslugu koju ne plaćaju uskoro više neće imati pravo.

Najmanje 300.000 osiguranika Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) moglo bi uskoro ostati bez prava na zdravstveno osiguranje. Naime, iako ne uplaćuju zdravstveni doprinos, uživaju prava iz zdravstvenog osiguranja, a HZZO je, kao što je ranije i najavljeno, sada napokon počeo uvoditi red u svoje evidencije.

Procjenjuje se da gotovo dvije trećine građanki i građana koji su otišli u inozemstvo i dalje dolazi u Hrvatsku liječniku ili zubaru jer im je to uz zdravstvenu iskaznicu HZZO-a daleko povoljnije nego platiti istu uslugu u državi u kojoj trenutačno žive.

Njihov točan broj trebao bi biti poznat za mjesec dana, nakon uparivanja baza podataka HZZO-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Sve osobe koje nisu u evidenciji zavoda za zapošljavanje, a ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje kao nezaposlene osobe ili članovi njihovih obitelji, ostat će bez zdravstvenog osiguranja, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Jeste li među njima? Od srijede još 120.000 ljudi ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIJAVITE POLICIJI Ne nasjedajte: HZZO upozorava na pokušaje prevara građana, posebice umirovljenika

U HZZO-u za ušteda u državnom proračunu još nemaju točnu računicu, no grubom procjenom ona bi na godišnjoj razini iznosila oko 2,7 milijardi kuna.

Također, bez iskaznice bi mogli ostati i oni koji rade na crno, a ako žele i dalje koristiti zdravstvenu uslugu, morat će se prijaviti na burzu rada i zaposliti te uplaćivati pripadajuće poreze i doprinose.



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene