Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemoguća misija?

Pred vratima novi sukob?! 'Bolesnici će formirati novu listu čekanja, listu za liječenje od hepatitisa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj HZZO-a donio je odluku, bolnice su počevši s 1. lipnja ove godine, dužne same financirati terapiju za liječenje oboljelih od hepatitisa C - genotipa 1.

Čeka li nas novi sukob između ministra Rajka Ostojića i ravnatelja HZZO-a, Siniše Varge, koji će ovoga puta platiti oboljeli od hepatitisa C? Liječnici upozoravaju kako je to nemoguća misija s obzirom na to da je bolnički sustav preopterećen.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama"

HZZO-o je, bez konzultacija s Ministarstvom zdravlja, donio odluku da će terapiju za liječenje oboljelih od ove kronične bolesti, odsada plaćati bolnice. Počevši s 1. lipnja ove godine, dužne su same financirati terapiju za liječenje oboljelih od Hepatitisa C - genotipa 1.

Zašto se odgađa izlazak HZZO-a iz državne riznice?

'Bolnica ne smije odbiti niti jednog pacijenta kojem je potrebno liječenje. Ravnatelji bolnica mogu odrediti drugačije prioritete u raspodjeli novca, ako smatraju da je tim pacijentima potrebno liječenje', rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Siniša Varga.

Iz Udruge bolničkih liječnika kažu kako bolnice grcaju u dugovima. 'Znači da se u praksi neće odobravati terapija te znači da će oni najpotrebniji bolesnici, bolesnici iz skupine najpotrebnijih formirati novu listu čekanja, koju možemo nazvati lista čekanja za liječenje od Hepatitisa', istaknuo je potpredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Pavo Kostopeč.

Profesorica Vince iz zagrebačke Klinike za zarazne bolesti vjeruje da će se rješenje iznaći što prije.

'Mislim da ćemo svi od toga na neki način u budućnosti imati jasne smjernice i da pacijenti neće ostati bez terapije. Mi kao struka ćemo se sigurno boriti, kao što smo se i do sada, da pacijenti koji trebaju dobiti, dobiju tu terapiju', rekla je Adriana Vince, sanacijska upraviteljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pak tvrdi kako se do sada terapija neopravdano propisivala.

Premijer Zoran Milanović: Izdvajanje HZZO-a malo se odgađa, ali od toga ne odustajemo

'Vidimo da je to došlo do otklona medicinske doktrine. Ako je u studenom procjenjeno da pacijentu mu nije potrebno terapija protiv hepatitisa, a u prosincu opet jest... smatramo da nije došlo do nikakve epidemije', dodao je Varga.

Na pitanje misli li da je moglo doći do zlouporabe skupih lijekova sanacijska upraviteljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Adriana Vince kazala je kako nema tu što misliti te kako se nada da do toga nikada nije došlo.

'Mogu samo tvrditi da onaj dio za koji sam ja odgovorna, to definitivno nije bilo zloupotrebe', dodala je Vince.

Ovakva odluka na snazi je dok nadležno tijelo HZZO-a ne donese jasne kriterije za propisivanje terapije. Dok pacijenti čekaju, ministar Ostojić - šuti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene