Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica u Hrvatskoj

U bolnicama nestalo cjepiva protiv tuberkuloze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekuje se da će cjepivo biti dostupno tijekom idućih 15 dana.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pokrenuo je žurni interventni uvoz BCG cjepiva za cijepljenje novorođenčadi protiv tuberkuloze jer je do nestašice tog cjepiva u bolnicama došlo 1. listopada zbog nemogućnosti nabave jedinog takvog registriranog cjepiva na hrvatskom tržištu.

Pročitajte i ovo Bolnica - 2 Jedna osoba umrla Samo u jednoj županiji ove sezone više od tisuću oboljelih: "Govorili smo i prije COVID-a da je bolest ozbiljna" Ilustracija Sve se istražuje Hitno povučeno cjepivo protiv tuberkuloze za bebe u Srbiji

Očekuje se da će cjepivo biti dostupno tijekom idućih 15 dana, priopćio je HZJZ.

U HZJZ-u ističu kako privremena odgoda u cijepljenju novorođenčadi neće predstavljati rizik za zdravlje djece, s obzirom na očekivanje da će nestašica lijeka kratko trajati te na općenito niski rizik od tuberkuloze u dječjoj dobi u Hrvatskoj.

Evo od koje će bolesti do 2015. oboljeti čak dva milijuna ljudi!

Prema programu cijepljenja, BCG cjepivom cijepe se djeca u rodilištu ili najkasnije do navršena dva mjeseca života, a županijski Zavodi za javno zdravstvo dobili su naputak da organiziraju naknadno cijepljenje za necijepljenu novorođenčad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene