Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova afera

HŽ nabavio 1,5 milijuna skuplje kočnice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HŽ-u je čini se, na pomolu nova afera. U raspisanom natječaju za nabavu kočnih umetaka od sivog ljeva, predsjednik Uprave HŽ Carga d.o.o. Zoran Popovac prednost je dao ponudi domaće tvrtke Đuro Đaković Trade d.o.o., iako je njihova ponuda bila gotovo milijun i pol kuna skuplja od konkurencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Olakšali' HŽ za 3,7 milijuna eura Direktor potvrdio krađu HŽ-ova novca Slika nije dostupna Opasnost od bijega Suđenje za HŽ: Kobak se ne vraća u Remetinec

Tvrtka Đuro Đaković iz Slavonskog Broda na natječaj objavljen 16. lipnja prošle godine javila se s ponudom od 9,345.000,00 kuna, dok se zagrebačka tvrtka Euros na isti natječaj prijavila s ponudom od 7,879.200 kuna, ali je odbijena zbog formalnih razloga, piše Jutarnji list. Tvrtka Euros zbog toga je pokrenula i sudsku tužbu protiv HŽ-a, a odluka HŽ-a postala je predmetom spora i završila na Upravnom sudu tek nakon nedavne smjene Davorina Kobaka, predsjednika Uprave HŽ-a.

>> Priveden bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak

Taj natječaj sročen je i proveden na način da ga je jedino slavonskobrodska tvrtka mogla dobiti, tvrdi direktor Eurosa Roman Šimunović, koji je i potvrdio da je spor protiv HŽ-a pokrenut. Da je tome bilo tako, govori i činjenica kako se u natječaju pod uvjetima tražilo da kočioni umeci imaju oznaku M-142-58, što je zapravo interna oznaka Đure Đakovića i koju je, naravno, samo ta tvrtka mogla ispuniti, što je Euros i naveo u svojoj tužbi.

Euros odbijen i na drugom natječaju

Isto tako, HŽ je Eurosu prigovorio zbog neprevođenja naziva srpskih tvrtki na hrvatski jezik, a radilo se o originalnim nazivima tvrtki Livnice Požega te instituta Kirilo Savić u Srbiji. U Eurosu tvrde kako su sve potrebno preveli na hrvatski jezik, no da se originalna imena tvrtki ne trebaju prevoditi na naš jezik. Konačno, HŽ je i preinačio odredbu zakona, kojom se traži od gospodarskog subjekta izjava o prihvaćanju kontrole njegovih proizvodnih kapaciteta. Problem je u tome što je HŽ to tražio prije a ne nakon raspisivanja javnog natječaja.

Ipak to nije sve, jer je u travnju ove godine Đuro Đaković opet pobijedio na natječaju HŽ-a za nabavu novih kočnih umetaka po cijeni 375 tisuća kuna većoj od konkurencije, na koju se ponovno javila i tvrtka Euros. Dogodio se sličan scenarij i Euros je odbijen jer nije HŽ-u dostavio pisanu potvrdu o obavljenoj kontroli proizvodnih kapaciteta. No to nije promaklo novom direktoru HŽ Carga Zlatku Rogožaru, koji je poništio taj natječaj. Rogožar je zaslužan i za razotkrivanje kriminalnih radnji u toj tvrtki te i smjenu predsjednika Uprave Davorina Kobaka, koji se zbog toga nalazi u pritvoru, zajedno s direktoricom AGIT-a Biserkom Robić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene