Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malverzacije u HŽ-u

Priveden bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon višemjesečnih istraga o malverzacijama u Hrvatskim željeznicama danas su izvršena prva uhićenja. U sjedište policije priveden je i bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak te još nekoliko osoba iz tvrtke AGIT, tvrtke kćeri poduzeća HŽ Cargo.

Bivši direktor Hrvatskih željeznica Davorin Kobak danas je priveden s još dvije osobe zbog pronevjere u toj državnoj firmi, doznaje se od izvora bliskog policiji i USKOK-u. Neslužbeno se doznaje da su uz Kobaka uhićeni bivša direktorica tvrtke AGIT, kćeri poduzeća HŽ Cargo, Biserka Robić te komercijalni direktor AGIT-a Andrija Sarić. Svi osumnjičeni uhićeni su u Zagrebu, a riječ je o prvom značajnijem slučaju koji USKOK vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP).

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV Podnio ostavku Bivši pomoćnik ministrice ispitan: "Istraga obuhvaća i 3D snimanje naručeno iz ministarstva" Ministrica Obuljen Koržinek Nakon uhićenja Ministrica Obuljen Koržinek: "Nitko nije osporavao nadležnost EPPO-a"

'Nismo dužni dati informacije'

Istragu o pranju novca u HŽ-u USKOK je pokrenuo u veljači zbog sumnje da je tvrtka 'AGIT' godinama plaćala nepostojeće fakture Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba ovu informaciju nije željela potvrditi, ali ni opovrgnuti, dok je načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec kazao da sve informacije o ovom slučaju treba dati USKOK. Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić kazao je da uhićenja ne može potvrditi te da po novim odredbama ZKP-a nije niti dužan davati takve informacije. I glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan kaže da o uhićenjima nema nikakve službene informacije.
 

>> Smijenjeni direktor HŽ-a odbacuje optužbe i najavljuje tužbe

'No, ako je u pitanju tvrtka AGIT, mogu reći da je Ministarstvo nadležnim institucijama proslijedilo informacije iz poslovnih knjiga koje su ukazivale na moguće malverzacije', kazala je Halužan. Kobak je smijenjen u veljači ove godine, nakon medijskih napisa da je s bivšim direktorom Željeznica Srbije dogovarao krađu tri milijuna eura. No, Kobak je nakon smjene odbacio takve tvrdnje i medijske napise da je HŽ poslovao preko inozemnih 'off shore' tvrtki te najavio tužbe protiv novinara, rekavši da su 'medijski napadi' na njega pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s 'nekih drugih problema' u HŽ-u.

Nepostojeće fakture

Opsežnu istragu o pranju novca u HŽ-u USKOK je pokrenuo u veljači ove godine, zbog sumnje da je 'AGIT' godinama plaćala nepostojeće fakture čime je država oštećena za gotovo 25 milijuna kuna. Toliko je navodno završilo na računima off shore tvrtki u raznim zemljama. Prema odredbama novog ZKP-a policija osumnjičene 12 sati nakon uhićenja treba predati pritvorskom nadzorniku, koji o svemu treba izvijestiti USKOK. USKOK u roku od 48 sati od uhićenja treba donijeti rješenje o zadržavanju u pritvoru koje može trajati najviše 48 sati od uhićenja. U tom roku USKOK treba pripremiti zahtjev za istražnim zatvorom, u trajanju od 30 dana, o kojem odlučuje sudac istrage. (Hina)

Mislite li da su nadležne institucije odlučne u raskrinkavanju kriminala i korupcije?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene