450408
450408
450408
450408
450408

Poziv na što brže formiranje vlade: 'Politička nestabilnost može rezultirati gospodarskim rasulom'

  • , 16.09.2016., 12:22
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević u petak je iz Osijeka pozvao izborne pobjednike i njihove potencijalne koalicijske partnere da ubrzaju pregovore i što prije formiraju novu Vladu, kako bi počela rješavati nagomilane probleme zbog kojih je Hrvatska, istaknuo je, postala nepravedno društvo.

 
 
 
 
Ozren Matijašević (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Ozren Matijašević (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Na konferenciji za novinare Matijašević je kazao kako je Hrvatskoj što prije potrebna stabilna Vlada, te da se nikako ne smije ponoviti "prošlogodišnja farsa kada je trebalo 76 dana za formiranje Vlade s najkraćim mandatom u hrvatskoj povijesti".

Naglasio je da Hrvatska bilježi skroman gospodarski rast, koji je puno manji od realnih potreba gospodarstva, te upozorio da je u prvih devet mjeseci znatno povećan vanjskotrgovinski robni deficit, što pokazuje da Hrvatska nije iskoristila potencijal tržišta EU od 500 milijuna ljudi, "već su članice EU iskoristile nas".

"Hrvatska je iznimno osjetljiva, pa produžena politička nestabilnost može rezultirati gospodarskim rasulom. Nova Vlada treba se formirati što prije, kako bi na drugačiji način počela raditi na zaštiti ugroženih nacionalnih interesa, primjerice u slučaju Ine, gdje treba nastaviti s arbitražnim postupcima te sačuvati radna mjesta u sisačkoj i riječkoj rafineriji te maloprodajnoj mreži", poručio je Matijašević.

Od nove vlade očekuje i poništavanje nekih zakona koje je donijela Vlada Zorana Milanovića s ciljem, kako je rekao, onemogućavanja sindikalnog djelovanja, poput zakona o reprezentativnosti sindikata. Očekuje i da se Gospodarsko-socijalno vijeće odmah pretvori u mjesto istinskog dijaloga socijalnih partnera. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se