Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Interes 4.000 umirovljenika

HSU predlaže zakon o doživotnoj otpremnini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika HSU-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog Zakona o doživotnoj otpremnini odnosno dokupu mirovine kako bi se posebnim zakonom regulirao dokup mirovine koji u Hrvatskoj koristi oko 4.000 umirovljenika.

HSU time predlaže ozakonjenje postojeće prakse da se radnicima obročno isplaćuje otpremnina prigodom prijevremenog umirovljenja, a o tome bi se trebali sporazumjeti poslodavac i zaposlenik koji odlazi u mirovinu.

Pročitajte i ovo Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura" Ilustracija Moguće subvencije Spas za starije, nemoćne, trudnice... Napokon kreće projekt koji bi im uvelike olakšao život?

'To je supstitut zbog gubitka dijela mirovine zbog odlaska u prijevremenu mirovinu, a socijalno je uspravnije od jednokratne isplate', rekao je na predstavljanju zakonskog prijedloga predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji dodaje kako je stranka za taj prijedlog dobila pozitivno mišljenje od ministarstava gospodarstva i financija, pet sindikalnih središnjica i Hrvatske gospodarske komore.

>> Umirovljenički život: S mirovinom jedva spajaju kraj s krajem

'Ima nekih prijepora'

Na pitanje zašto prijedlog nije uputila Vlada, s obzirom da je HSU dio vladajuće koalicije, što bi ubrzalo proceduru, Hrelja je rekao kako ima nekih prijepora. Naime, u ministarstvu rada i mirovinskog sustava smatraju da bi to pitanje trebalo biti riješeno u sklopu izmjena postojećeg zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima, a ne posebnim zakonom. Hrelja je komentirao i špekulacije o mogućem smanjenju mirovina nakon što se smanje bruto plaće za tri posto.

'Umirovljenici - zadnja linija obrane'

Naglasio je da su umirovljenici zadnja linija obrane i temelj društva. 'Ako ćemo se igrati s temeljima društva onda moramo otići. Prvo mi, pa onda i Vlada. Umirovljenici se neće dirati', rekao je Hrelja. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene