Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike

HSP: Hrvatska vanjska politika ne vidi dalje od Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb smatra da je hrvatska vanjska politika neaktivna, usmjerena isključivo na odnose sa Slovenijom i na pristupne pregovore s Europskom unijom (EU) te da nema strategije.

Govoreći o stajalištima HSP-a o provođenju hrvatske vanjske politike Srb je na današnjoj konferenciji za novinare ocijenio da je velika pogreška usmjerenost samo na odnose sa Slovenijiom i EU. Pri tomu bi, istaknuo je, ulazak Hrvatske u EU trebao bi biti samo jedan od načina ostvarivanja nacionalnih interesa, a ne cilj djelovanja cjelokupne hrvatske politike. Posebno pogrešnim smatra potpuno zanemarivanje političkih odnosa sa SAD-om, Kinom, Indijom i osobito s Ruskom Federacijom čije bi jačanje, po njemu, bilo važno za hrvatsko gospodarstvo. Dodao je da, bez obzira na izniman zemljopisni položaj Hrvatska nije iskoristila veliki zamah investicija u energetskom sektoru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Glas građana Diže li vam politika tlak? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici

>> 'Pretresi su najnovija Vladina kazališna predstava'

Ocijenio je da bi jačanje odnosa s Ruskom Federacijom osnažilo i zanimanje EU za Hrvatsku i ojačalo hrvatsku pregovaračku poziciju te izrazio zabrinutost što nije došlo do najavljenoga susreta hrvatske premijerke Jadranke Kosor i njezina ruskog kolege Vladimira Putina. Kao pretpostavljeni razlog navodi politička previranja u hrvatskoj politici, a kao dokaz političkih previranja to što još nije sazvana sjednica Hrvatskoga sabora. Uzrok tomu vidi u još nedefiniranim odnosima unutar HDZ-a, odnosno u pregovorima između skupina koje podržavaju bivšega premijera Ivu Sanadera i aktualnu premijerku.

Zaključio je da će sazivanje sjednice Hrvatskoga sabora biti potvrda da je dogovor postignut, jer u protivnom Sabor bi mogao biti raspušten i održani prijevremeni parlamentarni izbori. Na novinarsko pitanje o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a Srb je odgovorio da ju ne smatra realnom, a ni održivom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene