Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVOJE KREŠIĆ O INI

Pravne zamke za Vladu: "Mora se dati jako valjan razlog za smjenu. Naravno da se u ovoj priči sve vrti oko otpremnina"

Odgovore na koje to pravne zamke mora pripaziti hrvatska Vlada prilikom smjenjivanja hrvatskih članova Ine donosi novinar i reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

"Ono što piše u Zakonu o trgovačkim društvima jest da se ne može bilo kad i bilo kako smijeniti člana uprave nekog društva. Vlada će predložiti Nadzornom odboru smjenu članova, ali ako se to događa prije isteka mandata, onda se mora dati jako valjan razlog. Pitanje je može li gubitak povjerenja biti jedan od njih. Među važnim razlozima navodi se neka gruba povreda dužnosti ili nešto slično što onemogućuje normalno poslovanje društva", objašnjava.

Pročitajte i ovo INA - 1 ZA DNEVNIK NOVE TV Plenković mora tražiti novog člana Uprave Ine, a upitno je i može li stari trojac ostati bez otpremnina: Stručnjaci objasnili kako stoje stvari Hrvoje Krešić ZA DNEVNIK NOVE TV Analiza Hrvoja Krešića o budućnosti Ine: "Teško se nešto može promijeniti bez dogovora s Mađarima"

Među važnim razlozima, kaže, navodi se gruba povreda dužnosti.

Krešić smatra da ukoliko bi Vlada nedovoljno dobrim obrazloženjem zahtjeva za smjenom članova ostavila dovoljno prostora članovima upravnog odbora, utoliko bi članovi uprave mogli svoju materijalnu zadovoljštinu mogli potražiti na sud. "Naravno da se u ovoj priči sve vrti oko otpremnina, kojih se očito hrvatski članovi nemaju namjere odreći."

Pročitajte i ovo Davor Filipović Novi detalji Filipović se sastao s Mađarima, najavio nove poteze Vlade: "Hrvatski plin se neće smjeti izvoziti..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon otkrića mega afere Šef Uprave Ine ponudio ostavku: "Bio sam krajnje šokiran. Postupci Damira Škugora su vrijedni prezira"

Više o svemu trebalo bi se znati 21. rujna za kada je sazvana sjednica Nadzornog odbora Ine.

Na izjavu ministra Filipovića da će hrvatski plin ići hrvatskim građanima Krešić je kazao da i u ovakvim situacijama treba biti pažljiv, jer koncesionar koji plaća državi koncesiju na eksploataciju plina može kazati da mu država takvo nešto nema pravo učiniti.

"I ovdje je važno pitanje pravnog okvira. Zakon o ugljikovodicima dopušta to u slučaju nekih izvanrednih situacija poput velikog poremećaja na tržištu. Nije nevažno kako će se u ovakvim situacijama postaviti Europska unija koja traži način kako stabilizirati svoja tržišta energenata. U Vladi vjerojatno znaju u kojem će to smjeru ići pa su se odlučili na taj potez", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene