Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće izručenje Hrvatskoj

Hrvatu u Urugvaju 15 godina zatvora zbog dvije tone kokaina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvat Anastazije Martinčić iz Pule, uhićen u listopadu 2009. u Urugvaju s više od dvije tone kokaina, osuđen je na sudu u Montevideu na 15 godina zatvora, nakon čega bi mogao biti izručen Hrvatskoj, izvijestila je u petak agencija Prensa Latina pozivajući se na sudske izvore.

Martinčić (39) je uhićen 15. listopada 2009., nakon što su urugvajski policajci na njegovoj jahti Maui pronašli 2.164 kilograma kokaina poslanog za crnogorsku luku Bar, što je najveća zapljena kokaina visoke čistoće u povijesti. Hrvatski državljanin, osuđen za kazneno djelo nezakonitog prometa opojnim drogama, uhvaćen je u operaciji u kojoj su sudjelovali agenti za suzbijanje trovine drogom iz Urugvaja, Argentine, SAD-a i drugih zemalja, navodi agencija.

Pročitajte i ovo Vojska na ulicama Ekvadora nakon proglašenja izvanrednog stanja Strašni prizori VIDEO Stravične snimke koje lede krv u žilama! Mučenje zarobljenih vojnika i policajaca: "Za sve je kriv Zapad, nemamo više izbora" Kokain - 2 Podržao i dio struke Glavni grad jedne od najbogatijih europskih zemalja želi legalizirati kokain: "Konzumenti bi znali što kupuju, bilo bi sigurnije"

>> Britanci ulovili Hrvata s više od 150 kg droge!

Sutkinje specijalizirane za borbu protiv organiziranog kriminala, Graciela Gatti i Nestora Valetti, u obrazloženju presude su ocijenile da je Martinčić posebno opasan zbog pripadnosti srbijansko-hrvatskoj mreži trgovine drogom, čijih je nekoliko pripadnika uhićeno u Hrvatskoj, dodaje Prensa Latina. Tužiteljica Monica Ferrero zatražila je 17 godina zatvora za Martinčića, a maksimalna kazna za to kazneno djelo u Urugvaju je 18-godišnji zatvor.

Martinčić, koji se u Urugvaju predstavljao kao odvjetnik, "pao" je zajedno sa skupinom "veletrgovaca" kokainom u međunarodnoj policijsko-obavještajnoj akciji Balkanski ratnik. Njegova jahta Maui, koja je plovila pod britanskom zastavom, bila je prije uhićenja usidrena u Yaacht Clubu de Santiago Vazguez, a urugvajski pomorski policajci presreli su je na putu prema otvorenom moru. Na brodu je pronađeno 50 vreća kokaina koji bi na europskim ulicama postigao cijenu od 250 milijuna eura.

Urugvajski dnevnik El Pais izvjestio je jahta Maui kupljena gotovinom, za 265 tisuća dolara, da bi je potom natovarili vrećama bijelog praha. Jahta je isplovila iz Buenos Airesa i krenula prema crnogorskoj luci Bar, ali je zbog oluje na moru morala privremeno pristati u Urugvaju. Martinčića se, prema novinskim izvješćima, povezuje s crnogorskim narko bosom Darkom Šarićem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene