442647
442647
442647
442647
442647

U 5 GODINA OTIŠLO IH 10.000 Problem je jednostavan, no gdje je rješenje?

  • , 08.07.2016., 07:49
  • Autor:
  • komentara

Deset tisuća informatičara napustilo je Hrvatsku u proteklih pet godina. U Europi nedostaje informatičara pa ih vrbuju strane tvrtke, a domaći poslodavci ne mogu naći dovoljno kvalitetnih stručnjaka.

 
 
 
 
Informatičara ni za lijek (Video: Dnevnik Nove TV)
Informatičara ni za lijek (Video: Dnevnik Nove TV)

Problem je jednostavan, hrvatsko obrazovanje ne školuje dovoljno informatičara, a hrvatske tvrke zbog visokih davanja i poreza teško konkuriraju stranim tvrtkama u privlačenju radnika.

Mladom programeru Mariu Radoniću stižu ponude za posao iz cijele Europe, a mnogi su njegovi prijatelji informatičari, kaže, takve ponude i prihvatili.

"Skoro na dnevnoj bazi šalju neke ponude ja to zasad ignoriram sve. Još neko vrijeme svakako ću bit tu zato jer vjerujem u ovu firmu, vjerujem da možemo nešto dobro napraviti i da se probijamo na svjetskom tržištu", kaže Mario.

U proteklih pet godina zemlju je napustilo 10 tisuća informatičara, a hrvatsko obrazovanje ne školuje dovoljno novih stručnjaka, ističu iz sektora.

"Svi muku muče s nalaženjem obrazovanih ljudi koji su vrhunski softverski inženjeri, ne moraju biti vrhunski samo da su obrazovani da ih to zanima da se s time bave i postoji opaki deficit toga i Amerkinaci već jako puno ulažu u školovanje djece od malih nogu da im se otvore vrata tog svijeta", ističe Luka Abrus, direktor tvrtke "Pet Minuta".

Isto muči i proizvođače računalnih igara. Strane tvrtke vrbuju domaće stručnjake, a hrvatske tvrtke zbog visokih poreza i davanja na pozamašne plaće informatičara teško dovode radnike izvana.

"Da bi došao ovdje morate mu ponuditi i konkurentnu plaću i morate biti kao poslodavac u mogućnosti da jednom kad sva davanja na tu plaću koja je konkurentna i uplatite da ne bankrotirate", kaže Ante Vrdelja iz Klastera proizvođača računalnih igara.

Iz sektora žele poticajnije poslovno okruženje i reformu školstva u informatičkom smjeru da mladi stručnjaci ne bi ostajali u Hrvatskoj samo iz domoljubnih razloga.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se