Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP zaključio

'Zbog Vlade nam prijeti još dublja kriza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici SDP-a u Saboru Slavko Linić, Romana Jerković i Luka Denona upozorili su da Hrvatskoj najesen prijeti produbljena ekonomska i socijalna kriza, za što okrivljuju Vladu.

Jesen će Hrvatskoj donijeti daljnja otpuštanja radnika, smanjenje plaća, nelikvidnost, ukidanje socijalnih prava i rast cijena ako premijerka Jadranka Kosor i Vlada ne priznaju da su mjere gospodarskog oporavka promašene i zakašnjele i ako hitno ne donesu rebalans proračuna, složili su se na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Rijeci Linić, Jerković i Denona.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Romana Jerković okrivila je ministra financija Ivana Šukera da je novim zaduživanjem od 13,4 milijarde kuna dokazao da bez inozemnog duga ne može isplatiti mirovine građanima Hrvatske te kazala da bi Vlada trebala prestati trošiti novac koji ne posjeduje i da bi trebala poraditi na dugoročnoj održivosti financijskog sustava. 'Rashodi proračuna u razdoblju od 2004.-2010. uvećani su za 35 milijardi kuna. Mogu li ljudi koji su doveli do tog stanja stabilizirati državne financije? Ne mogu', zaključila je Jerković.

Luka Denona kazao je da je rezove potrebno učiniti u poreznom sustavu te da će SDP u Saboru i dalje predlagati smanjenje doprinosa na plaće, oporezivanje kapitalne dobiti, ukidanje preostale stope 'harača' te smanjenje državne uprave. Slavko Linić kritički se osvrnuo na novo zaduživanje, kazavši da ono ugrožava proračun, isplatu plaća i mirovina, ali i sve subjekte u gospodarskom sustavu te da je neplaćanje računa karakteristika sadašnje vlasti.

>> Linić: Vlada je jedini rasipnik, svi ostali štede

'Na jednoj od posljednjih proljetnih sjednica Hrvatskog sabora bilo je govora o Zakonu o registriranju tvrtki - Vlada je odlučila da se više ne smiju registrirati tvrtke koje nisu platile račune. No, Vladi je trebalo sedam godina da shvati da pogoduje kriminalu (Zakon nije mijenjan od 2004. godine), a u tom razdoblju nakupio se dug od 12 milijardi kuna neplaćenih računa, gotovo jednak novom zaduženju', izjavio je Linić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene