Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Deset dana prije roka

Hrvatskoj potpora stigla u najtežoj fazi pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski pučani sastali su se u Zagrebu. Na taj je način ta najveća demokršćanska grupacija europskoga parlamenta odlučila Hrvatskoj pružiti potporu u završnoj i najtežoj fazi pregovora s Europskom unijom.

Europska komisija sve je iznenadila predočivši izvješće o poglavlju pravosuđa čak 10 dana ranije od predviđenoga. Ono nije u cijelosti zadovoljavajuće. Tome unatoč, razloga za potpuni pesimizam ipak nema. Naime, poglavlja o tržišnom natjecanju i ribarstvu, u čemu je i brodogradnja, nemaju više nikakvih problema.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Slika nije dostupna Nakon odluke austrijskog suda Pusić i Pupovac: Izručenje Sanadera nema veze s poglavljem 23.

Zagrljaj dviju dama, te ponešto europske zakidbene simbolike zacijelo ne mogu ni naslutiti odgovor na pitanje: hoće li Hrvatska pregovore s Unijom zatvoriti u lipnju. Izvješće o najtežem poglavlju, onom o pravosuđu nije fantastično, ali ni tako crno. Bruxelles smatra da je Hrvatska unatoč svemu postigla velik, ali ne i cjelovit napredak. Lipanj kao mjesec završetka pregovora s unijom stoga nije nemoguć, ali sa sigurnošću se može tvrditi da će to biti ples po žici.

Nepravedno stopirani i kritizirani

Europska komisija je analizirala svih 10 mjerila koja hrvatska mora ispuniti da bi pravosuđe bilo ispregovarano do kraja. Učinila je to kroz 4 dijela: reformu sudstva, antikorupciju, povratak izbjeglica i suradnju s haškim sudom .Karika koja svugdje nedostaje može se podvesti pod dvije rečenice. 'Kad se pravda odgađa, pravda se time negira. Zakoni koji su izglasani moraju se provoditi u praksi', rekla je Viviane Redding, europska povjerenica za pravosuđe.

Pravednost,i to ona europska na zagrebačkom je sastanku doživjela i kritiku. Bernt Posselt smatra kako Bruxelles kriterij pravednosti nije uvijek i dosljedno provodio u pregovorima s Hrvatskom. Hrvatska je, tvrdi, kroz suradnju s haškim sudom nerijetko nepravedno stopirana i kritizirana. Spočitavao joj se odnos prema manjinama, a manjine u hrvatskoj vlasti, kaže, participiraju više nego u vlastima starih zemalja članica unije. Premijerka na suradnju poziva sve parlamentarne stranke. Europska komisija daje šansu hrvatskoj, javljaju danas sve europske agencije. Završetak pregovora u lipnju bit će utrka s vremenom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene