Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zar zaista?

'Poruka mladim ljudima je da se ne treba truditi, da se u ovoj prosječnosti moramo svi utopiti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošli tjedan saznali smo da će nova školska godina, nakon desetljeća tradicije, početi tjedan dana kasnije nego inače - 8. rujna.

Još uvijek nije poznato kada, ali ni po kojim će se uvjetima osmaši upisivati u srednje škole. Prema novom nacrtu pravilnika, 25 tisuća učenika moglo bi izgubiti dodatne bodove. A način upisa u srednju školu preispituje čak i Ustavni sud.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana Radovan Fuchs Nasilje u školi Suverenisti osuli paljbu po Fuchsu: "Zahtijevamo da posjeti profesora u zatvoru i ispriča mu se"

Pri ovogodišnjim upisima oko 25 tisuća djece moglo bi ostati bez dodatnih bodova za upis u srednju školu.

Naime, novi Nacrt pravilnika Ministarstva obrazovanja dodatne bodove predviđa samo za sport, no ne i za umjetničku školu ili drugi strani jezik. Od nove školske godine, ti bodovi mogli bi im se dodijeliti samo ako upisuju srodnu srednju školu.

Profesor Tihomir Petrović glazbeno je obrazovao stotine učenika. Novi Nacrt za upis u srednje škole smatra demotivirajućim.

'Poruka mladim ljudima je da se ne treba truditi, da ne treba nastojati graditi sebe boljim jer očito u ovoj prosječnosti moramo se svi utopiti', izjavio je profesor Petrović.

Novi predmet u školama - o ovome će učiti!

Saborski odbor za obrazovanje o svemu još nije raspravljao, no oporbeni Jasen Mesić poručuje kako bi itekako trebao.

'Naravno da bi trebalo o tome povesti raspravu i o saborskom odboru i na neki način kritizirati i osuditi ovu inicijativu', rekao je Jasen Mesić.

A zbog nejednakosti, neslužbeno doznajemo, Ustavni sud preispituje ustavnost odluka resornog Ministarstva. Tužbe su navodno stigle zbog prijašnjeg načina bodovanja. Naime, roditelje smeta što djeca u manjim mjestima nemaju jednake mogućnosti kao ona u većim gradovima.

U ministarstvu danas nema službenih komentara. Konačna odluka i kriteriji upisa trebali bi stići do kraja mjeseca, no ništa prije odluke Ustavnog suda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene