Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski sabor sutra o prijedlogu novoga zakona o trgovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prošlotjedne stanke zbog uskrsnih blagdana, Hrvatski sabor sutra nastavlja zasjedanje, a na dnevnom redu je Vladin prijedlog novoga zakona o trgovini, po kojemu bi nedjelja i blagdani za trgovine u pravilu postali neradni dani, dok bi radnim danima prodavaonice radile od 6 do 21 sat.

Sve bi trgovine, ipak, od 6 do 13 sati nedjeljom i blagdanima mogle raditi tijekom ljetnih mjeseci (od 1. lipnja do 1. listopada) i tijekom prosinca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Detaljan popis Radno vrijeme trgovina ove nedjelje: Provjerili smo za vas gdje možete obaviti kupovinu Neradna nedjelja Ustavni sud odlučio Rijetko koja trgovina otvorena, trgovci nisu zadovoljni: Prema Vladi idu s novim prijedlogom, doznajemo detalje

Iznimno bi nedjeljom u ostalom dijelu godine radile samo određene prodavaonice u sklopu bolnica, lječilišta, hotela, autokampova, koncertnih i kino dvorana, brodova, štandovi i klupe izvan tržnica na malo za prodaju cvijeća i svijeća, suvenira, kiosci za prodaju tiska, specijalizirane prodavaonice pekarskih proizvoda.

Nedjeljom bi, također od 6 do 13 sati, mogle raditi i sve tržnice na malo, kao i specijalizirane prodavaonice prehrambenih proizvoda, tiska, cvijeća, svijeća i suvenira.

Zbog nužne opskrbe stanovništva, radnim danima i nedjeljom bi cijele godine, od 0 do 24, radile benzinske postaje i prodavaonice na malo do 80 četvornih metara unutar zatvorenog dijela postaja, takve prodavaonice na postajama na autocestama, prodavaonice na graničnim prijelazima, kolodvorima, zračnim lukama, lukama i pristaništima, te lukama nautičkog turizma.

Uz reguliranje radnog vremena, predloženi zakon propisuje i zaštitu tzv. zviždača, odnosno zaposlenika koji prijave korupciju ili kršenje radničkih prava svojih poslodavaca, i to na način da im se štiti anonimnost do kraja postupka.

Predviđa se i jača zaštita od mobbinga, stroži inspekcijski nadzor u trgovini, omogućavaju se jednaki uvjeti poslovanja, utvrđuju uvjeti koje pravni subjekti moraju zadovoljiti da bi se bavili trgovinom, uvodi tipizacija prodavaonica po vrstama, omogućuje uređenje zanimanja u trgovinama i sl.

Zakon predviđa i ukidanje obveze vođenja popisa robe (inventure), kao i donošenje pravilnika koji bi regulirao direktnu prodaju, a zabranjuje prodaju robe ispod nabavne cijene (s PDV-om), jer se to kvalificira nepoštenom trgovinom.

Prije prijedloga novog zakona o trgovini, zastupnici bi trebali raspraviti izmjene Zakona o policiji, koje predviđaju da Ravnateljstvom policije ubuduće upravlja glavni ravnatelj, a ne više pomoćnik ministra unutarnjih poslova kao ravnatelj.

Na mijenja se način njegova imenovanja i razrješenja - i glavnog bi ravnatelja imenovala i razrješavala Vlada na prijedlog ministra.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene