Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema naznaka epidemije

Hrvatska vojska sanira nasipe, stanovnicima besplatan prijevoz vlakom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupno 408 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano je na poplavom ugroženim područjima.

U potpori civilnim institucijama na poplavom ugroženim područjima u Slavoniji danas je angažirano ukupno 408 pripadnika Oružanih snaga RH, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Slika nije dostupna Na terenu i helikopter Hrvatska vojska nastavlja sanirati šteta od poplava u Slavoniji

Prema današnjem rasporedu snaga, u Rajevom Selu probijeni nasip sanira 27 pripadnika Oružanih snaga RH s dva remorkera, dvije skele, jednim amfibijskim i četiri motorna vozila te pet čamca.

Na dekontaminaciji poplavljenog područja angažiran je 21 pripadnik Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu (NBKO) te jedna cisterna za dekontaminaciju, jedan sustav za dekontaminaciju, tri teretna i dva terenska motorna vozila.

Nakon povlačenja vode ostali prizori katastrofe: 'Bojimo se da se ne vrati svinjska kuga'

Na području Gunje na dekontaminaciji su angažirana 23 pripadnika Bojne NBKO s dva sustava za dekontaminaciju, jednom cisternom za dekontaminaciju, jednom cisternom za vodu te jednim terenskim i tri teretna motorna vozila.

Na širem području Županje nalazi se ukupno 218 pripadnika Oružanih snaga RH, u Drenovcima šest, a u Babinoj Gredi pet pripadnika OS RH.

U Vrbanji je 38 pripadnika OS RH izuzelo 75 kilograma hrane za stoku, koju se planira podijeliti nasipom od Račinovaca prema Gunji večeras i sutra.

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO), koji je jutros bio angažiran na izviđanju nasipa na području Županja – Strošinci – Gunja, u spremnosti je za angažiranje na stajanci u Županji, navode iz MORH-a.

VIDEO Napali gradonačelnika: Gdje si bio? Kaži mi - gdje si bio?

I dalje su na terenu angažirani pripadnici i sredstva Zapovjedništva za potporu, i to - 56 pripadnika s ukupno 20 motornih vozila, od kojih dvije cisterne za vodu, jedna cisterna za gorivo, osam sanitetskih motornih vozila, osam motornih vozila različite namjene, te tri poljske kuhinje.

Na područjima Drenovaca i Posavskih Podgajaca na asanaciji terena radi 12 pripadnika Vojno-zdravstvenog središta.

Nakon povlačenja vode ostali prizori katastrofe: 'Bojimo se da se ne vrati svinjska kuga'

Danas je angažirano jedno teretno vozilo na prijevozu doniranih sredstava iz Zagreba za Županju, a tijekom jučerašnjeg dana bila su angažirana dva teretana vozila (od 10 i 25 tona) za prijevoz humanitarne pomoći (kozmetike, hrane, vode i odjevnih predmeta) od Zagreba do Županje, priopćeno je iz MORH-a.

Na poplavljenim područjima nema naznaka epidemije

'Zdravstvena zaštita na poplavljenim područjima je stabilna i nema nikakvog grupiranja bolesti i naznaka epidemija', izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon što je zajedno s ministrom zdravstva Federacije BiH Rusmirom Mesihovićem obišao Državni stožer za zaštitu i spašavanje, smješten u županjskoj Sladorani.

Na terenu se i dalje provode protuepidemijske mjere, dezinsekcija je napravljena jučer u Slavonskome Brodu, danas u Novoj Gradišci, a sutra će biti provedena u Županji, izjavio je novinarima ministar Ostojić.

Najavio je da će se u suradnji s federalnim zdravstvom BiH provesti zajedničko zaprašivanje komaraca na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te dijelovima drugih hrvatskih županija koje su bile zahvaćene poplavama, kao i u poplavljenim područjima BiH.

'U kontaktu smo s Europskom asocijacijom za zaprašivanje komaraca, slijedimo njihove upute i sukladno njima provest će se tretman adultnih, ali i larvi komaraca', pojasnio je ministar zdravlja Ostojić.

Dodao je kako će se u 15 sati održati web konferencija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, u kojoj će sudjelovati Hrvatska, BiH i Srbija.

Ostojić je naglasio da Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom lijekova i cjepiva, pa i cjepiva protiv zmijskog otrova.

'Već se neki naši građani vraćaju u svoje domove i treba napraviti dezinsekciju i deratizaciju i u tome nam pomažu i druge službe', kazao je Ostojić.

Na pitanje novinara jesu li kod pojedinih građana s poplavljenih područja primijećene zdravstvene smetnje ministar zdravlja je izvijestio da je prije nekoliko dana u naselju Josip Rimac u Slavonskome Brodu šestero odraslih imalo crijevne, a četvero djece respiratorne bolesti, ali su oni nakon pružanja zdravstvene skrbi pušteni kućama.

Ostojić je najavio da će poplavljena područja na području županjske Posavine te susjedne Srbije sutra obići zajedno sa srbijanskim ministrom zdravstva.

HŽ: Besplatan prijevoz za stanovnike poplavljenih područja i volontere

HŽ Putnički prijevoz osigurava stanovnicima evakuiranih naselja iz Vukovarsko-srijemske županije te volonterima Crvenoga križa koji sudjeluju u uklanjanju šteta besplatan prijevoz vlakom, priopćio je HŽ.

Također se s Hrvatskim Crvenim križem dogovorio o besplatanome prijevozu robe vagonima preuređenima za prijevoz bicikala.

Stanovnici evakuiranih naselja s područja Vukovarsko-srijemske županije imaju pravo na besplatan prijevoz u 2. razredu redovitih vlakova na svim relacijama. Prijevozna karta izdaje se na temelju osobnih dokumenata kojima dokazuju mjesto prebivališta na evakuiranom području Republike Hrvatske.

Volonteri Crvenoga križa koji sudjeluju u uklanjanju šteta prouzročenih poplavama imaju pravo na besplatan prijevoz u 2. razredu redovitih vlakova prema poplavljenim područjima i iz njih. Karte se izdaju na temelju volonterske iskaznice Crvenoga križa na putničkim blagajnama ili u vlaku.

Ministrica Opačić: Traži se odgovarujući smještaj za poplavljene

Ministarstvo socijalne politike i mladih aktivno istražuje kako ljude s poplavljenih područja u županjskoj Posavini, koji su u sportskim dvoranama, premjestiti u čvršće objekte, i to što bliže svojim mjestima, rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

'Tražimo u ovom trenutku kapacitete. Slavonija je nešto deficitarnija s hotelima i drugim oblicima smještaja. U ovom trenutku imamo neke kapacitete, i vrlo brzo ćemo ih preuzeti i organizirati u njima kvalitetan život', rekla je ministrica Opačić, koja je danas posjetila Državni centar za zaštitu i spašavanje u Županji.

Dodala je kako će država naći smještaj i za sve one koji borave u privatnim domaćinstvima te kod rodbine i prijatelja kojima je udomljavanje većeg broja ljudi postalo opterećenje.

Napomenula je kako je kroz jednokratnu novčanu pomoć mještanima poplavljenih područja dosad isplaćeno dva milijuna kuna.

Pozvala je ljude s tog područja koji se još nisu javili Crvenome križu da to učine kako bi ih se evidentiralo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene