Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Višestruka korist

PROJEKT KOJI BI VAM SE MOGAO SVIDJETI Hrvatska planira Centar za ponovnu uporabu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centara za ponovnu uporabu u Europskoj uniji ima više od 8.500 i u njima je zaposleno više od 38.000 ljudi. I u Hrvatskoj se planira jedan takav.

Hrvatska prvi put uspostavlja model Centara za ponovnu uporabu, u kojima se različiti predmeti koje donose građani, popravljaju te obnovljeni prodaju, umjesto da se odbace kao otpad, a ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller u ponedjeljak će predstaviti Smjernice za uspostavu sustava ponovne uporabe u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Oliver Vlainić i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Netko je posjekao nekoliko tisuća kvadrata državne šume i zatrpao to s nekoliko tisuća kubika smeća: "Zatekli smo bager..." Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

Projekti uspostave centara diljem Hrvatske sufinancirat će se sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, smanjenje nastanka otpada i mjere vezane za ponovnu uporabu proizvoda prioriteti su u gospodarenju otpadom te jedan od načina kako smanjiti količinu otpada koji se odlaže, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode

Svrha centra prikupljanje i preraspodjela proizvoda

Centri za ponovnu upotrebu su mjesta na kojima se predmeti ili stvari koje je moguće ponovo uporabiti prikupljaju i pripremaju za daljnju distribuciju. Svrha je centra (mreže za ponovnu uporabu) prikupljanje i preraspodjela proizvoda - odjeće, knjiga, namještaja i drugih proizvoda koji se u najširem smislu riječi još mogu koristiti, a dobiveni su od osoba koji ih više ne trebaju.

Smjernice za uspostavu sustava ponovne uporabe u Hrvatskoj predstavit će u Zagrebu ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller. Kroz centre će se moći ponovno uporabiti tekstil, odjeća i obuća. Također, namještaj - ormari, kreveti, madraci, stolovi, stolice... Moći će se ponovno uporabiti i roba široke potrošnje: tanjuri, posuđe, knjige, igračke, sportska oprema, bicikli, dječja oprema, kolica, umjetnički i ukrasni predmeti.

Građani će te predmete moći donijeti u centar, a predviđeno je i da centar organizira mobilnu službu, spremnike i organizirane akcije kojima će od građana te predmete prikupljati. Kad ih preuzmu, procijeniti će ih i katalogizirati. Nakon toga, predmeti će se u centru čistiti, popravljati i uređivati. Obnovljeni predmeti će se potom prodavati. Prodaja će se obavljati u prostoru centra ili online.

U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ističu kako su mjere vezane za ponovnu uporabu, uz mjere sprječavanja nastanka otpada, prioritet u redu prvenstva gospodarenja otpadom, te su u skladu s novim ambicioznim paketom o kružnom gospodarstvu kojeg je donijela Europska komisija. Konačni cilj je očuvanje prirodnih resursa, smanjenje količine otpada koji nastaje te smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Prema posljednjim dostupnim podatcima Eurostata za 2013. godinu u Hrvatskoj se proizvede 404 kilograma otpada po stanovniku godišnje, a 85 posto se odloži na odlagališta. Europski prosjek je 481 kilogram otpada po stanovniku godišnje, a samo 31 posto se odloži na odlagališta.

Prednosti ponovne uporabe

Ponovna uporaba proizvoda ima pozitivne učinke na okoliš - sprječava onečišćenje okoliša, štedi sirovine i energiju koje su potrebne za izradu takvih novih proizvoda. Ponovnom upotrebom jedne tone tekstila štedi se 5.053 kilograma CO2, a recikliranjem tekstila štedi se svega 259 kilograma CO2, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Naglašavaju kako sektor ponovne uporabe otvara nova radna mjesta kroz otvaranje centara za ponovnu uporabu i potiče mogućnosti usavršavanja radnih vještina i znanja teže zapošljivih, socijalno ugroženih skupina. Najavljuju kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objaviti javne pozive i natječaj za one koji žele pokrenuti projekte vezane za ponovnu uporabu i pokrenuti takve centre za potencijalne korisnike, kao što su primjerice udruge, zadruge, trgovačka društva u komunalnom sektoru.

Stanje u Europi

Centri za ponovnu upotrebu širom Europe uglavnom zapošljavaju socijalno ugrožene ljude i stoga predstavljaju dragocjenu poslovnu priliku za društvo zbog svog socijalnog i ekološkog stava te pozitivnog stava prema zelenom gospodarstvu. U EU centri za ponovnu uporabu udruženi su u organizaciju RREUSE. Ukupno je 8.689 takvih centara sa 37.833 zaposlenih. Mnoge takve organizacije su socijalnog karaktera i zapošljavaju teže zapošljive skupine (socijalno ugrožene skupine).

Primjerice, takvi se centri za ponovnu uporabu značajno razvijaju u posljednjih nekoliko godina u Sloveniji, te se danas nalaze u Ljubljani, Velenju, Rogaškoj Slatini, Trebnju, Vojniku, Ormožu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene