Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vizni režim

Hrvati uskoro bez viza u SAD?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se pridružila 'vrlo malenu klubu' zemalja koje su ušle u program ukidanja viza za Sjedinjene Američke Države, izjavio je u petak u Washingtonu pomoćnik američkog ministra domovinske sigurnosti Stewart Baker u prigodi potpisivanja dokumenta o suradnji s MUP-om RH u unaprjeđivanju sigurnosnih mjera za putovanja hrvatskih građana u SAD.

'Pridružili ste se vrlo malenu broju naroda koji su se službeno obvezali ispuniti uvjete potrebne za Program izuzeća od viza', rekao je Baker u prigodi potpisivanja Izjave o načelima suradnje u unaprjeđivanju dvostranih sigurnosnih mjera za međunarodna putovanja i zahtjevima američkog Programa izuzeća od viza između MUP-a RH i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a.

Pročitajte i ovo Most predstavio program obećaju manje poreze Most predstavio izborni program i poručio: "Nije dovoljno samo svrgnuti HDZ, treba dati i viziju" Ilustracija u EU bez viza Kosovari slave: "Ukinuta je velika nepravda i stečeno je veliko pravo"

Ulazak u program 'dobar je za obje zemlje sam po sebi', jer povećava sigurnost i hrvatskih i američkih građana, kazao je Baker i pozdravio hrvatsku spremnost za razmjenu podataka s američkim vlastima. Hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović, koja je potpisala dokument, zahvalila je na naporima administracije predsjednika Georgea W. Busha i na njegovoj osobnoj potpori iskazanoj za lanjskog posjeta Zagrebu da se Hrvatska uključi u program ukidanja viza. Naglasila je da je "Hrvatska spremna ispuniti sve potrebne uvjete, od uvođenje biometrijskih putovnica, do potpisivanja sporazuma o razmjeni informacija, zaštiti granica i sprječavanju terorističkih aktivnosti".

Stewart Baker i Kolinda Grabar-Kitarović istaknuli su kako očekuju da će vize za putovanje hrvatskih građana u SAD biti što prije ukinute. Pomoćnik za politička pitanja ministra domovinske sigurnosti SAD-a Richard Barth izjavio je za Hinu da je postupak ukidanja viza za zemlje srednje i istočne Europe koje su ga dovršile 2008. - Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu i Slovačku - trajao najmanje 18 mjeseci. 'Općenito je minimum za to 18 mjeseci', rekao je Barth. Na temelju potpisane Izjave Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a namjerava pomoći MUP-u RH u poduzimanju mjera za razvijanje programa, sustava i postupaka vezanih za sigurnost putovanja i granica, razvoj i izdavanje elektroničkih putovnica te drugih mjera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene