Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoko mjesto

Zagrljaj bijele kuge: Hrvatska u prvih 10 po padu stanovništva u svijetu, naši susjedi prvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da veći dio Europe, ali i Zapada posljednjih desetljeća gubi stanovništvo, samo po sebi nije novost, međutim, razmjeri tih gubitaka u nekim državama, kojih je jedna od predvodnica i Hrvatska, zastrašujući su.

Broj stanovnika u Hrvatskoj tako je 1991. bio 4.784.265 i od tada kontinuirano pada. Prema posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj živi 3.888.529 stanovnika, a UN-ova predviđanja za Hrvatsku nisu nimalo optimistična. Ako je vjerovati njihovim projekcijama, u Hrvatskoj će 2100. živjeti 2 milijuna i 200 tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Privremeni rezultati Državni zavod za statistiku objavio nove podatke: U Hrvatskoj živi čak 17 tisuća ljudi manje nego prije dvije godine Ilustracija nova metoda Tradicionalni popis stanovništva odlazi u povijest: Objavljeno kako će izgledati idući

Frapantno djeluje podatak da je u 2020. u Hrvatskoj rođeno čak 31 posto manje djece nego 1991. Među županijama prednjači Vukovarsko-srijemska u koja bilježi najveće smanjenje broja stanovnika posljednjih 10 godina.

Na popisu 10 država koje u postocima najviše gube stanovništvo, Hrvatska se nalazi na osmom mjestu. U postocima to bi značilo da Hrvatska godišnje gubi 0,93 posto svog stanovništva.

Bolje nisu prošle i nekadašnje baltičke članice Sovjetskog saveza, Litva i Latvija koje godišnje gube 1,29, odnosno 1,39 posto stanovništva. Tu se još nalazi i Moldavija, ali i Ukrajina, koja će, zbog ruske invazije nedvojbeno ostati bez dijela stanovništva, što zbog poginulih u ratu, što zbog povećane dinamike iseljavanja.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 4 VELIKI PLANOVI Najmlađi grad u Hrvatskoj kao primjer: Drugi muku muče s listama čekanja, kod njih za svako dijete ima mjesta u vrtiću

Pročitajte i ovo Ilustracija demografska mjera Tate dolaze na svoje: Uvodi se očinski dopust, donosimo detalje

Lošije od Hrvatske po pitanju smanjenja broja stanovništva stoji i Srbija koja godišnje gubi 0.96 posto. Na ovom neslavnom popisu 10 država s najvećim gubitkom stanovništva u postocima nalaze se samo dvije neeuropske države, Libanon i Venezuela.

Na drugom mjestu ovog popisa nalazi se Bugarska, a mjesto neslavnog predvodnika država koje najviše pogađa bijela kuga zauzela je susjedna nam BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene