Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveće ikada pojedinačno zaduživanje

Vlada se zadužila 13.4 milijarde kuna: Za Šukera je to uspjeh!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas donijela odluku o novom, najvećem dosad pojedinačnom zaduženju.

Izdavanjem obveznica ukupne vrijednosti od 13.4 milijarde kuna Vlada se ponovno zadužila. Riječ je o dosad najvećem pojedinačnom zaduženju na domaćem i na stranom tržištu. Ministar Šuker objasnio je kako se ovdje radi o uspjehu hrvatske Vlade jer su se mnoge zemlje htjele zadužiti, a nisu mogle. 'Sve je to priznanje politici hrvatske Vlade. To znači da se Hrvatskoj vjeruje, inače nam ne bi plasirali novac. Novim zaduženje Hrvatska je dobila stabilnost u narednih par mjeseci te stabilnost za provođenje reformi', rekao je ministar Šuker.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

>> Šuker uzeo novi kredit da preživi ljeto, što će biti poslije?

Na domaćem tržištu kapitala bit će izdano 1,5 milijarde kuna obveznica s kamatom od 6,75 posto i rokom dospijeća od 10 godina, a kod kuće će Šuker izdati i obveznice u iznosu od 650 milijuna eura s kamatom od 6,5 posto i jednakim rokom dospijeća. Nećemo se zaduživati samo kod kuće. Na američkom tržištu Vlada će se zadužiti ukupno 1,250 milijardi dolara s kamatom od 6,625 posto, a dospjeće je također 10 godina.

Novo zaduženje uslijedio je samo tjedan dana nakon zadnjeg zaduživanja, kada je ministar financija Ivan Šuker u tišini uzeo kredit u dolarima i to u iznosu od 1.250.000.000 dolara odnosno 7.460.211.249 kuna.

>> Gore nego 1999.: Imamo najveću nelikvidnost ikada!

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene