Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proturječne informacije

FAZ: RH ne ispunjava uvjete za članstvo; Fuele: Napredujete, ali morate ispuniti zadaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči izvješća o monitoringu iz EU stižu proturječne informacije o tonu tog izvješća.

Naime, ugledni njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung na svojoj je naslovnici objavio priču o navodnom neispunjavanju obveza Hrvatske prema EU zbog čega bi moglo doći do produljenja monitoringa pa čak i odgode ulaska u EU.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a posljedica neispunjavanja uvjeta su moguće mjere koje idu od uvođenja monitoringa Hrvatske i nakon ulaska u EU pa sve do odgode datuma ulaska, piše u srijedu nadregionalni njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pozivajući se na izvore u Bruxellesu.

>> Fuele: Hrvatska napreduje, ali mora ispuniti još deset važnih zadataka

>> Austrijanci protiv daljnjeg proširenja EU-a nakon Hrvatske

Kako nadalje na svojoj naslovnoj stranici piše FAZ, EU povjerenik Štefan Fuele bi u srijedu trebao predstaviti izvješće monitoringa koje sadrži listu s 10 nedostataka koje bi Hrvatska trebala ukloniti prije nego postane punopravna članica Europske unije. Najveći nedostaci se odnose na stanje u državnoj upravi koja, kako se navodi, "nije u dovoljnoj mjeri sposobna primijeniti pravne norme Europske unije". Daljnji problemi se odnose na neučinkovito i sporo sudstvo, nedovoljno zaštićene granice kao i neriješene probleme u području brodogradnje.

FAZ piše da se zemlje članice dosad nisu bavile najnovijim izvješćem, ali list se poziva na "diplomatske izvore" u Bruxellesu koji govore o mogućim mjerama koje Europska komisija može predložiti Vijeću Europske unije, a koje sežu od monitoringa nakon ulaska u EU pa sve do odgode datuma ulaska. O ovoj posljednjoj opciji, kako navodi list, "zasad se ne razmišlja".

Hrvatska 'poput pseudopravnih država Rumunjske i Bugarske'

List u istom broju objavljuje i komentar koji se u vrlo oštrom tonu osvrće na proces proširenja Europske unije.

"EU se zaklinjala da je naučila lekcije iz prošlosti po kojima nikad više u svoje članstvo neće primati koruptivne pseudopravne države poput Rumunjske i Bugarske. Obećano je da će se u budućnosti svaku novu članicu stavljati pod povećalo. I što opet doživljavamo ovih dana, devet mjeseci prije planiranog ulaska Hrvatske u EU? Europska komisija predstavlja dugu listu nedostataka iako su pregovori s ovom zemljom okončani još prošle godine", stoji u komentaru kojeg je potpisao Nikolaus Busse, politički dopisnik FAZ-a iz Bruxellesa.

On zaključuje kako EU ponovno u slučaju Hrvatske radi istu grešku kao i u slučaju Rumunjske i Bugarske. "Zašto su opet sve instance u Bruxellesu i u zemljama članicama propustile kandidata koji očito ni na papiru ne ispunjava uvjete za članstvo u EU? Koliko zemalja koje još nisu zrele bi trebalo ući u EU?", upozorava komentator te zaključuje kako činjenica da proces proširenja "funkcionira po načelu automatskog pilota" predstavlja "najveću grešku Europske unije uopće".

Fuele: Hrvatska napreduje

Istovremeno je povjerenik za proširenje Štefan Fuele, izjavio kako je Europska komisija ocijenila da Hrvatska nastavlja napredovati u usvajanju i provedbi europskog zakonodavstva, da dovršava usklađivanje s europskom pravnom stečevinom, te je identificirala deset zadaća koje Hrvatska mora ispuniti prije pristupanja.

"Hrvatska je nastavila napredovati u usvajanju i provedbi europskog zakonodavstva i sada dovršava usklađivanje s europskom pravnom stečevinom. Ali u današnjem izvješću o monitoringu jasno je identificirano 10 zadaća koje Hrvatska mora ispuniti prije pristupanja. Vrlo je važno da Hrvatska usmjeri pojačanu pozornost kako bi dovršila svoje pripreme na vrijeme tako da se to odrazi u završenom izvješću o monitoringu koje će Komisija predstaviti u proljeće 2013.", rekao je Fuele pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta.
(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene