Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Volimo internet i tehnologije

Hrvatska na 30. mjestu po informatičkoj pismenosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da Hrvati vole internet i mobilne tehnologije potvrdilo je i UN-ovo istraživanje o stanju informacijske i komunikacijske tehnologije u 2010. godini.

Među 152 zemlje Hrvatska je zauzela visoko 30. mjesto. Od zemalja u regiji od nas je bolja samo Slovenija dok su iza nas Mađarska, Slovačka, Češka, Srbija, Crna Gora te Bosna i Hercegovina, a po glavi stanovnika posjedujemo više mobitela od svjetskog prosjeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta"

Brz i dostupan internet te razgranata fiksna i mobilna telefonija u današnje su vrijeme nešto što se podrazumijeva. Kada je Hrvatska po tim kriterijima pri svjetskom vrhu, onda je to dobra vijest za sve. 'Mjesto na toj top listi neće pomoći hrvatskim tvrtkama niti im odmoći da se plasiraju bolje na svjetskom tržištu', rekao je Dragan Petric, izvršni urednik BUG-a.

'Otprilike 1,3 mobitela posjeduje jedna osoba u Hrvatskoj, naravno, to je iznad svjetskog prosjeka', rekao je Petric. 'Zanimljiv je podatak da je u odnosu na 2000. godinu do sada penetracija interneta u Hrvatskoj narasla preko 1000 posto. Znači, jako napredujemo', rekao je Tomislav Grubišić, tehnički direktor iSTUDIJA.

Tomislavova tvrtka bavi se razvojem aplikacija za društvene mreže. 'Nama jako koristi što su svi online, što su svi na mobitelima', rekao je. Prosječna hrvatska neto plaća je 5 i pol tisuća kuna. Jedan smart phone uz dvogodišnju pretplatu košta od 2 do 2 i pol tisuće kuna. Unatoč tome, posjeduje ga svako treće hrvatsko kućanstvo. 'Mogućnosti prosječnog hrvatskog kupca doista jesu ispod onoga što ova top ljestvica pokazuje', rekao je Petric.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene