Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naglašava da objavljen popis nije točan

Josipović razočaran reakcijom ministarstva branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će Tihomiru Purdi, kao svome državljaninu, pružiti svu konzularnu pomoć, sukladno domaćim i međunarodnim propisima, priopćeno je iz Ureda predsjednika Ive Josipovića.

'Gospodin Tihomir Purda uhićen je temeljem međunarodne tjeralice iz 2007. godine', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako bi se Hrvatska sada trebala ponašati prema Purdi? Slika nije dostupna Apel na dostojanstvo Strize: Budimo kulturni, bez incidenata

>> 'Popis nije poruka samo braniteljima, nego cijeloj Hrvatskoj'

Predsjednik Josipović poziva nadležna državna tijela da u okviru svojih nadležnosti i međunarodne suradnje s BiH i Srbijom učine sve da se slučaj riješi što prije, zakonito i pravedno, uz poštivanje normi domaćeg i međunarodnog prava. 'Isto tako, bilo bi dobro da se, temeljem mogućnosti koje pruža međunarodno pravo, ako za to ima osnove, postupak protiv g. Purde provede u Republici Hrvatskoj', navodi u priopćenju Ured predsjednika Republike.

'Predsjednik Republike ističe da je prema podacima s kojima raspolaže, popis navodnih 340 osoba osumnjičenih u Srbiji za ratne zločine objavljen na portalu Pollitika.com, nevjerodostojan. Na tom je popisu, osim pojedinih osoba koje je i Hrvatska osumnjičila pa i osudila za ratne zločine, i velik broj osoba za koje ne postoji nikakav podatak o nezakonitim djelima i koje su časno branile svoju domovinu'.

Priopćeno je kako je predsjednik Josipović 'razočaran što Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti koristi ovaj slučaj za opravdavanje politike koja odbija objavu Registra hrvatskih branitelja'

Priopćeno je kako je predsjednik Josipović 'razočaran što Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti koristi ovaj slučaj za opravdavanje politike koja odbija objavu Registra hrvatskih branitelja. Popis treba objaviti temeljem zakona i uz poštivanje potrebne razine zaštite osobnih podataka. Naime, očito je da ovaj slučaj, u kojemu je raspisana tjeralica godinama prije nezakonite objave nepotpunog i pogrešnog Registra, nema baš nikakve veze s objavom', navodi se u priopćenju.

'Strašenje građana je nastavak politike zaštite'

'Strašenje građana ishitrenim povezivanjem uhićenja g. Purde i objave Registra nastavak je politike zaštite onih koji su se bez osnove našli na popisu časnih imena hrvatskih branitelja. Treba istaći da su različiti fragmentarni popisi branitelja već objavljeni u brojnim monografijama, knjigama, novinskim člancima, popisima članova udruga i na druge načine', stoji u priopćenju.

Predsjednik Josipović 'ističe kako sva ispitivanja javnog mijenja govore kako ogromna većina građana a i samih hrvatskih branitelja želi objavu registra. Objava registra omogućit će jačanje digniteta branitelja Domovinskog rata, bolje ostvarivanje njihovih prava i njihovo razlikovanje od osoba koje su u obrani Hrvatske sudjelovale izvanborbenim aktivnostima ili koje uopće ne spadaju u popis osoba koje su sudjelovale u obrani. Predsjednik Republike ponovo poziva Vladu da predloži odgovarajući zakon o objavi registra', zaključuje Odjel za informiranje Ureda predsjednika Republike. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene