Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska bi mogla zaključiti pregovore u prvoj polovici 2009. godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u Bruxellesu da bi Hrvatska mogla završiti pregovore o pristupanju EU u prvoj polovici 2009. godine, ali da to ovisi o samoj Hrvatskoj i ispunjavanju potrebnih uvjeta.

'Ovu godinu vidimo kao godinu otvaranja, a sljedeću kao godinu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Realno je, nadam se, ciljati na zaključivanje pregovora u prvoj polovici 2009. godine, ali to na prvom mjestu ovisi o hrvatskoj Vladi i parlamentu i sposobnosti javne uprave da ispuni tražene uvjete i mjerila', rekao je povjerenik Rehn, odgovarajući na zastupnička pitanje u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rehn: Ne možemo uzeti stanku u politici proširenja EU-a Slika nije dostupna Rehn očekuje brzo formiranje Vlade u RH

To je prvi puta da povjerenik Rehn, koji je sudjelovao u raspravi na vanjskopolitičkom odboru na temu izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, spominje okvirno razdoblje za završetak pregovora Hrvatske i EU.

Rehn je dodao kako hrvatska Vlada može ubrzati pregovore ispunjavanjem mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja, ističući kao primjer strukturne reforme u brodogradnji, a isto vrijedi i za povratak izbjeglica, manjinska prava i reformu pravosuđa.

'Kada primjerice Hrvatska bude spremna provesti strukturne reforme u brodogradnji, što se često podcjenjuje, tada možemo otkloniti jedno od mjerila u pregovorima i krenuti dalje u poglavlju tržišno natjecanje', rekao je Rehn.

Izvjestitelj za Hrvatsku u EP Hannes Swoboda, koji je Rehnu i
postavio pitanje o tome je li moguće da RH završi pregovore 2008., u izjavi novinarima nakon rasprave objasnio je da bi Hrvatska trebala završiti pregovore početkom 2009. godine ako želi da ovaj saziv parlamenta dade svoj pristanak na njezin pristupni sporazum, što je uvjet za početak njegove ratifikacije u zemljama članicama. Ovaj saziv imat će svoju posljednju sjednicu u svibnju 2009. do kada bi 'sve trebalo biti gotovo' ako se želi da on ratificira pristupni sporazum, rekao je Swoboda.

Zastupnik Bernd Posselt istaknuo je u raspravi da izvješće o napretku o Hrvatskoj nije do kraja pošteno kada je riječ o borbi protiv korupcije i o manjinskim pravima, jer u tome 'Hrvatska stoji bolje nego neke zemlje članice'.

Povjerenik Rehn je u svom odgovoru rekao da je Hrvatska po pitanju borbe protiv korupcije 'bolja od svih zemalja jugoistočne Europe, ali to ne znači da ne postoje ozbiljni problemi jer kada pitate hrvatske građane koji su najveći problemi na prvo mjesto stavljaju nezaposlenost, a na drugo korupciju.'

Rehn je rekao kako Komisija nastoji da pregovori s Hrvatskom teku glatko i da je postigla u tome dobre rezultate iako se povremeno na nekim poglavljima radi dulje, jer u tom poslu ne sudjeluje samo Opća uprava za proširenje nego i druge Komisijine službe.

'To su vrlo tehnička pitanja i ne možete uvijek predvidjeti koliko će vremena za to trebati', rekao je Rehn odgovarajući na prigovore zastupnika Elmara Broka da Komisija sporo radi na svom dijelu posla kada je riječ o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene