271091
271091
271091
271091
271091

Hrvati će do 2015. vjerojatno trebati radne dozvole za rad EU

  • , 18.01.2013., 17:12
  • Autor:
  • komentara

Francuska će vjerojatno, kao i većina članica EU-a, prve dvije godine nakon ulaska Hrvatske u EU uvesti restrikcije za ulazak na tržište rada hrvatskim građanima, odnosno ostaviti na snazi postojeći režim po kojem će građani trebati i nadalje tražiti radne dozvole, rekao je izvor iz francuskog ministarstva vanjskih poslova.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

"Teško mi je odgovoriti precizno, budući da međuministarski odbor još nije počeo rasprave o tom pitanju: čekali smo ratifikaciju prije donošenja oduke", rekao je izvor odgovarajući na pitanje o stajalištu Francuske. Francuska Nacionalna skupština u četvrtak je ratificirala hrvatski pristupni ugovor, a u raspravi je jedan od zastupnika pozvao francusku vladu da učini korak u smjeru definiranja francuske pozicije.

"Ništa nije sigurno jer ipak Hrvatska ima manje stanovnika nego Bugarska, a pogotovo Rumunjska. Moj je osjećaj da će Francuska kao i većina članica EU-a vjerojatno nametnuti restrikcije za neka zanimanja za prve dvije godine. S druge strane, vjerujem da te mjere neće ostati na snazi nakon 1. srpnja 2015.", rekao je izvor.

>> Pusić:Nije točno da je Njemačka stavila blokadu na zapošljavanje Hrvata

Njemačka je u srijedu, kao prva zemlja članica Europske unije, donijela odluku o zatvaranju tržišta rada na dvije godine za hrvatske građane i iskoristila zakonsko pravo koje joj daje Europska unija da na najviše sedam godina, a po modelu dvije plus tri plus dvije godine uvede ograničenja i zaštiti svoje tržište rada od priljeva većeg broja radnika. Iz te su odluke, po odluci Njemačke, izuzeti akademski građani, znanstvenici i sezonski radnici, a ostali će morati tražiti i dalje radne dozvole.

Za zatvaranje prve dvije godine zemlja ne mora navesti razlog, dok nakon toga, ako želi i dalje na snazi ostaviti restrikcije, mora svoju odluku argumentirati. Austrija još nema poziciju i zasad nema plan kada će donijeti odluku, rečeno je Hini u austrijskom veleposlanstvu u Zagrebu.

Njemačka i Austrija nakon ranijeg su velikog vala proširenja 2004. odlučile na maksimalno razdoblje zatvoriti svoja tržišta rada, a budući da je otad prošlo sedam godina danas je građanima deset novih zemalja EU-a omogućen slobodan rad u starim članicama. Za Rumunjsku i Bugarsku tržište rada još je zatvoreno.

Jedna od onih zemalja koja 2004. nije zatvorila tržište rada je Velika Britanija, a za nju se očekuje da će upravo zbog iskustava iz velikog proširenja, kada se suočila s velikim priljevom strane radne snage, uvesti restrikcije hrvatskim građanima za svoje tržište rada, barem na prve dvije godine.

Hrvatska ima mogućnost uvesti recipročne mjere zemljama koje zatvore svoja tržišta rada, odnosno koje održe na snazi postojeći režim po kojem hrvatski građani trebaju tražiti radne dozvole za rad u zemljama Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se