Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima dokaze

Hrvat već šest dana štrajka glađu ispred slovenske ambasade: "Oni su očito lagali. Lagali su mi nekoliko puta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međimurac već šest dana štrajka glađu pred slovenskom ambasadom u Zagrebu. Odlučan je konačno naplatiti dug zbog kojeg se s vlastima susjedne zemlje nateže već dulje od 20 godina.

Građevinski poduzetnik iz Međimurja Slavko Murk tvrdi da mu Slovenija duguje oko deset milijuna eura. Posjeduje opsežnu dokumentaciju za koju tvrdi da potkrepljuje njegove riječi. Pravnu borbu započeo je 2002. godine, a otad je njegov slučaj bio na slovenskim sudovima te Europskom sudu pravde. Očajan, odlučio se na štrajk glađu ispred slovenske ambasade u Zagrebu.

Kako izvještava Index, Murkova je firma obavljala građevinske radove za nekoliko slovenskih državnih firmi, uključujući SMELT, za koje tvrdi da mu nikada nisu isplatile novac. To je dovelo do nelikvidnosti Murkove tvrtke, koju su slovenske vlasti brzo izbrisale iz sudskog registra pravnih osoba bez postupka likvidacije. Kako nije mogao ispuniti obveze prema dobavljačima, njegova privatna imovina (nekretnine, pokretnine itd.) prodana je na dražbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuni horor Svjetski poznati stručnjak priznao silovanje pasa, dijelio i materijale o zlostavljanju djece: Njegovi zločini toliko su odvratni da je sudac pozvao javnost da napusti sudnicu

"Sklad za razvoj Republike Slovenije 1996. preuzeo je firmu koja je meni dugovala. On se preobrazio u SRD - Slovenska razvojna družba. Njega je vodila Republika Slovenija, a tada su preuzeli i sve dugove prethodne firme, uključujući i dug prema meni", rekao je Murk za Index.

Slovenci su mu lagali da ga nema u poslovnim knjigama, a tek godinama kasnije dobio je dokaze, tj. nalog revizije u kojem se nalazi i njegovo ime.

"Oni su očito lagali, i SRT i ministarstvo. Lagali su mi nekoliko puta. I predsjednik vlade znao je za to jer su mi odgovorili da su mu sve proslijedili. To je bila strašna laž", ispričao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Kakvi su Plenkovićevi planovi? Iza zatvorenih vrata počinju pripreme za izbore: "Posebno smo sretni što će nas ugostiti Plenković koji je od Hrvatske učinio uspješnu priču"

U Sloveniji se o njegovu slučaju izvještavalo u medijima, a bio je i tema u parlamentu. Čuva debeli fascikl s dokumentima koji dokazuju dug Slovenije prema njegovoj firmi. Ipak, unatoč godinama borbe, nije uspio naplatiti niti cent. Dug oko 1.200.000 eura, predstavlja glavni spor, no to je samo jedno od potraživanja, piše Index.

Pred slovenskom ambasadom prosvjeduje već šest dana. Danju sjedi na stolici koju je donio, a noću spava u autu s krevetom, opskrbljen vodom, čajem, lijekovima i dokumentima. Murk je odlučan nastaviti borbu, bez obzira na posljedice.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene