Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog Europske Komisije

Hoće li uskoro alkohol smijeti kupovati samo stariji od 25?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki drugi srednjoškolac u dobi od 16 godina - barem jednom na tjedan popije pet ili više alkoholnih pića zaredom. Šokantan je to, ali realan podatak koji su priznali hrvatski tinejdžeri. I po tome smo u samom vrhu u Europskoj uniji. Upravo zato, Europska komisija kreće u borbu suzbijanja alkohola među mladima. Predlaže da zemlje članice podignu dobnu granicu kod prodaje alkohola sve do 25. godine života.

Po posljednjem istraživanju, više od 40 posto mladih u Europi pije 5 ili više alkoholnih pića zaredom, najmanje jednom na tjedan. Hrvatski tinejdžeri prednjače po pitanju alkohola u Europi. Učestalo pije svaki drugi srednjoškolac od 16 godina. Ili 59% dječaka i 48% djevojčica.

Pročitajte i ovo Napadi na maloljetnike - 2 Kriminalističko istraživanje Maloljetnici pljačkaju maloljetnike po centru Zagreba: Napadi traju već mjesecima, policija riješila najnoviji slučaj i objavila detalje Ilustracija Pitanje budućnosti Odvikavanje od ekrana: Što Hrvatska može naučiti od Švedske? ''Učenje je socijalni proces"

Europska komisija donijela je Akcijski plan kojim predlaže zabranu kupnje alkohola do 25-te godine.

Hrvati su među najvećim pijancima na svijetu!

'Nažalost kod nas se niti onih 18 godina uopće ne kontrolira. Sve se nabavlja u trgovinama, sve se nudi u ugostiteljskim objektima. Policija slabo goni', kaže alkoholog Davor Breitenfeld.

Prerigorozono ograničenje mudrim ne smatra sutkinja za djecu i mladež. Poučena iskustvom kolega iz Australije gdje je zabrana do 21. godine života. 'Oni kažu da imaju problem sa 21-godišnjacima koji im se silno opijaju na plažama i gube im godinu dana studiranja. Mislim da taj dio mora i Europa malo pogledati i van naših gabarita gdje se u drugim zemljama išlo tako rigorozno kao što su Amerika, Australija i što su time dobili', kaže sutkinja za djecu i mladež Lana Peto Kujundžić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene