Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netransparentna privatizacija

Hoće li Polančec otkriti zakulisne igre u INI?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju INE svjedočiti će Ivan Šuker i Damir Polančec.

Bivši predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević jučer je u svojem svjedočenju rekao kako su razlozi  gubitaka iz 2008. posljedica skupe kupovine i jeftine prodaje plina. Tvrdi da je na to upozorio tadašnjeg potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, koji mu je na to odgovorio da se gubici ne mogu vratiti te da je to 'lost opportunity'.

Pročitajte i ovo Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi Slika nije dostupna Previše povezano s Podravkom Linić: Sanader i Polančec prodajom Ine oštetili državu

Dragičević je otkrio kako je postojao prešutni dogovor prema kojem je INA, umjesto da je plaćala trošarinu u državni proračun, sredstva ulagala u dovršetak započetih investicija.

Ljubo Jurčić pred Povjerenstvom je ispričao kako je u prvoj fazi pregovora privatizacije INE dogovoreno da će ugovor biti dostupan zastupnicima, a nakon toga i javnosti. Objasnio je kako je igrana igra da se 25 posto ININIH dionica proda za što više novca te da je cijena od 505 milijuna bila i viša od očekivane. Jurčić je istakao kako su i nakon prodaje 25 posto dionica upravljačka prava ostala na hrvatskoj strani te da politika nikada nije upravljala Inom već su to činile interesne skupine.

>> Dragičević: Očito se nešto prešutno dogovaralo

>> Kunst: Zašto svi govore o 25 plus jednoj, a ne 26 posto dionica

>> 'INU nije urušila privatizacija nego loše vodstvo'

Slavko Linić je rekao kako je SDP-ova vlada INU od gubitaša pretvorila u platišu. U potrazi za kupcem najveći su problem predstavljale stare rafinerije i pojedinačni kriminal, izjavio je Linić, i dodao kako je nakon četiri godine INA dobro poslovala i mogla sama krenuti dalje.

Vjerujete li da će Povjerenstvo otkriti istinu o Ini?

  • Da
  • Ne, kao niti jedno povjerenstvo
  • Ovisi što je Jadranka Kosor odlučila
  • Svašta će se otkriti, ali se neće ništa dogoditi
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene