Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pressica HNS-a

Vesna Pusić: Pokušavamo amandmanima spasiti proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS je održao pressicu na kojoj su iz te stranke poručili da svojim amandmanima žele spasiti novi proračun za 2016. godinu.

U HNS-u su na pressici održanoj u četvrtak istaknuli da je njihov fokus na obrazovanju, a predložili su i gdje bi uzeli novac koji bi se dao u svrhu većih sredstava u proračunu za obrazovanje.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" VAR Uvjerljiv odgovor Mislite li da je suđenje u HNL-u pristrano? Evo kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Imamo amandmane kojim pokušavamo spasiti proračun", istaknula je šefica HNS-a Vesna Pusić.

"Upoznati ste na temu prijevoza učenika. Iako je Vlada povećala poziciju, mislimo da to nije dovoljno. Kad su se stvorile ekonomske pretpostavke krenulo se s prijevozom i plan je bilo uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja, a besplatni prijevoz za sve je prva stavka. Mi smatramo da srednjoškolsko obrazovanje ne koze biti socijala pa je nepotrebna priča o cenzusu, tražimo besplatno za sve", ističe Milorad Batinić.

"Znanost je u našem fokusu, mislimo da je napravljena šteta umanjenjem sredstava za znanstvene novake i mi to pokušavamo spasiti kroz amandman vrijedan 50 milijuna kuna. Ni to nije dovoljno, ali bi za prvu ruku zadovoljilo", kaže Nada Turina.

Novac bi, kaže, uzeli vjerskim zajednicama. "Most i HDZ su se u kampanji i programima zalagali za mlađe i znanost, a na kraju na njima štede i novac je dovoljan samo za nepovratne karte za odlazak u inozemstvo", dodaje Turina.

"Ovaj proračun bazira se samo na fondovima EU, to nije dovoljno. Mi smo napravili industrijsku strategiju i industrija je rasla. Prerađivačka, a sada ce biti pad ako im se ne osigura novce i im zelimo dati 180 milijuna kuna", ističe Anka Mrak Taritaš.

"I nešto o otocima Otoci su biser i doprinose rastu možda će se olako odbiti amandman, ali ako nema infrastrukture na otocima odvodnja struja i slično onda nema turizma a ljudi će i otići I tražimo amandman da se ucrtaju granice pomorskog dobra, jer tako se može davati koncesije i zo donosi prihod, a do danas to nije napravljeno. Kada imate, more morate ga koristiti, ali pažljivo to ne radimo, s koncesijama bi mogli paziti na ekologiju, a i donijeti prihode za proračun", smatra Taritaš.

"Sto se tiče Međimurja imamo amandman za kapitalne investicije dom zdravlja u Čakovcu, jer dosadašnji je raštrkan na četiri lokacije i zgrade su stare do 100 godina", kaže Stefanija Domjenović.

Naglašava i pitanja obrazovanja te romske manjine u mjestima Pribislavci i Orahovci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene