Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na Markovu trgu

HND organizira prosvjed zbog novog zakona:" Ovo je udar na sve, žele nas zataškati"

Goran Gazdek, Hrvoje Zovko, Ana Raić
Goran Gazdek, Hrvoje Zovko, Ana Raić Foto: Vanesa Pandzic/Cropix
Hrvatsko novinarsko društvo organizira prosvjed zbog "zakona opasnih namjera" 31. siječnja u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u petak je najavilo prosvjed 31. siječnja u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu zbog predloženog novog kaznenog djela koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje ocijenivši to zakonom opasnih namjera.

''Borit ćemo se svim sredstvima protiv zakona opasnih namjera. Pozivam sve građane i građanke da se odazovu našem prosvjedu. Dosta je i treba reći stop državnoj agresiji koja se provodi od premijera Andreja Plenkovića, Vlade i koalicijskih partnera'', kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Zovko je uvođenje novog kaznenog djela ocijenio i najvećim činom agresije na novinarsku profesiju i javni interes u posljednjih tridesetak godina te naglasio da se HND ne može ''kupiti'' činjenicom da su predloženim zakonom od kaznenog progona izuzeti oni koje se bave novinarskom profesijom.

Pročitajte i ovo Ralice na autocesti A6 Iz minute u minutu Novi problemi: Oglušili se na zabranu pa kamionima ušli na zametenu cestu, blokirali sav promet

Potkrijepio je to naglasivši ulogu novinara u otkrivanju brojnih tema od javnog interesa ističući pritom otkrivanje ''pijane vožnje'' vukovarsko-srijemskog župana, otkrivanje tragičnih okolnosti smrti djevojke iz Osijeka te slučaj zlostavljane Klare Buntić koja bi, kako je kazao, bila i sama pod udarom novog zakona.

''Svi oni koji u Saboru dignu ruke za zakon opasnih namjera bit će sudionici u državnoj agresiji na javni interes. Ovo je udar na sve, jednostavno – žele nas zataškati. Po novom zakonskom prijedlogu, mogu vam uzeti mobitele i laptope i pretraživati. To će biti jedno nevjerojatno maltretiranje'', kazao je predsjednik HND-a.

Upozorio je i da se novi zakon predlaže uoči ''superizborne'' godine i u sjeni izbora novog glavnog državnog odvjetnika.

''Činjenica da je kandidat i favorit za državnog odvjetnika osoba koja bi bez problema privodila novinare i koja zdušno podržava ovaj zakon, dovoljno govori što nam se sprema'', zaključio je Zovko. Zaključio je i da će o prijedlogu novog zakona obavijestiti europske institucije te da HND ''nikada neće odustati od borbe protiv tog prijedloga''.

Pročitajte i ovo Ruski ratni brod "Moramo biti spremni" Zastrašujuće upozorenje svjetske sile: "Putin je sve ratoborniji, evo kad bi mogao udariti na NATO"

''Ovo će biti treći novinarski prosvjed u mandatu premijera Andreja Plenkovića. Niti jedan hrvatski premijer dosad nije imao tri novinarska prosvjeda ispred svojih vrata'', zaključio je Zovko.

Predsjednica HND-ovog Ogranka internetskih novinara Ana Raić kazala je kako novinari koji prate istrage i pravosuđe nikada nisu imali problema ''sve do trenutka dok se nisu pojavile poruke u kojima se spominje AP''.

''Tek kada su u medijima završile poruke koje se evidentno tiču hrvatskog premijera onda se došlo na ideju da se kazneni zakon i zakon o kaznenom postupku izmijene'', kazala je Raić.

Pročitajte i ovo Gillian Donagh Ostat će bez prihoda Pas ugrizao prolaznika, vlasnica bi zato mogla ostati bez posla

Ocijenila je farsom i da se želi zaštiti probitak kaznenog postupka tim više što ''na čelo Državnog odvjetništva dođe osoba koja je u sprezi s previše okrivljenika u ovoj državi''.

Zaključila je i kako će se sve to ''pretvoriti u maltretiranje nas i svih ljudi, svih žrtava i svih onih koji imaju saznanja o bilo kojem kaznenom djelu'' te da je zakon neprovediv.

Član Izvršnog odbora HND-a Goran Gazdek upozorio je na opasnosti novog zakonskog prijedloga za novinare lokalnih medija i zaštitu njihovih izvora ističući kako će im novi zakon onemogućiti pristup povjerljivim informacijama.

''Mi jednostavno možemo zatvoriti naše medije'', kazao je Gazdek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene