444447
444447
444447
444447
444447

HNB mora odgovoriti Udruzi Franak na pitanja o 'švicarcima'

  • , 25.07.2016., 12:51
  • Autor:
  • komentara

HNB mora odgovoriti Udruzi Franak na pitanja o "švicarcima".

 
 
 
 
Goran Aleksić (Goran Stanzl/PIXSELL)
Goran Aleksić (Goran Stanzl/PIXSELL)

Udruga Franak u ponedjeljak je objavila rješenje povjerenice za informiranje Anamarije Muse kojim se HNB-u nalaže da udruzi dostavi odgovore na pitanja vezana uz konverziju kredita u "švicarcima", i to u roku osam dana.

Franak je HNB pitao je li utvrdio nezakonitosti u konverziji, koje i kod kojih banaka, je li prema bankama poduzeo kakve mjere i o kojim bankama i mjerama se radi, te je li pokrenuo prekršajne postupke protiv banaka i kojih, a HNB im je inicijalno, krajem veljače, odbio odgovoriti opravdavajući to poslovnom tajnom.

Povjerenica u obrazloženju rješenja kojim HNB-u nalaže da Udruzi dostavi tražene podatke, pozivajući se na odredbe Zakona o pravu na pristup informacijama, navodi da "javni interese da javnost zna koje nezakonitosti su utvrđene, koje su mjere od nadzorne institucije utvrđene, nad kojim bankama, te jesu li i koji prekršajni postupci pokrenuti prevladava nad mogućom štetom po interese bankarskog sustava, banaka te štediša".

Na rješenje povjerenice HNB nema pravo žalbe, nego sve podatke mora dostaviti u roku osam dana.

Franak u priopćenju ističe da je tim rješenjem spriječen pokušaj HNB-a da zataška nezakonite radnje banaka tijekom konverzije CHF kredita.

"Udruga Franak još jednom je dokazala da se legalnim i argumentiranim postupanjem prema nezakonitostima institucija, banaka ili bilo koga drugog, ipak može postići potreban rezultat, unatoč povremenoj skepsi i nevjerici javnosti. Za rezultate je svakako potrebno određeno vrijeme, ali Udruga Franak je uvijek bila i ostat će ustrajna na svojem putu uklanjanja svih nezakonitosti u radu banaka, te na obeštećenju svih građana oštećenih tim nezakonitim ponašanjem", kaže se u priopćenju. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se