Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Bankama se nudi 4 milijarde kuna - hoće li smanjivati kamate?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što građanima znači novi plan središnje banke o više jeftinijih kredita u kunama, pojasnio je gost Dnevnika Nove TV, viceguverner HNB-a Vedran Šošić.

Koliko će biti jeftinijeg novca koji ćete od sljedećeg tjedna ponuditi bankama?

Pročitajte i ovo Automobili na aukciji Javna dražba Država zaradila 200.000 eura: "To je mačak u vreći, na nekom dobijemo, na nekom izgubimo" Novac - kune "Zaliha ima dovoljno" Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove"

Cilj nam je da na ukupno četiri aukcije koje planiramo u ovoj godini, plasiramo ukupan iznos od 3 do 4 milijarde kuna.

Kada se pusti 4 milijarde kuna i to jeftinije, znači li to da i kamate moraju biti manje?

Svakako, u ovim novim mjerama podupiremo tendenciju smanjenja kamatnih stopa koje je sad vidljivo na tržištu. Međutim, stvaramo mogućnost, otvaramo bankama opciju, da uzmu jeftinu kunsku likvidnost i da je plasiraju svojim klijentima. O tome u kojoj će mjeri banke plasirati sredstva će ovisiti učinak na tržište.

S ovom količinom novca koje banke mogu uzeti, kamate bi trebale biti manje, može li se procijeniti koliko?

Mi smo stvorili prostor, a na bankama je da taj prostor iskoriste i da plasiraju. Vidjet ćemo vrlo brzo interes banaka.

Sve je veći interes uzimanja kunskih kredita. Što je glavni razlog - sigurnost ili nešto drugo?

Građanima je svakako zanimljivo, čak i uz nešto višu kamatnu stopu eliminirati jedan rizik koji im prijeti Međutim, s druge strane, čak i da postoji nekakva namjera građana, ako nema u ponudi kunskih kredita, ne bi vidjeli njihov rast. Ono što se dogodilo prošle godine, po prvi put od izbijanja svjetske financijske krize 2008. Je da je porastao udio kune u izvorima financiranja banaka, što je onda stvorilo prostor da banke takvih kredita plasiraju. Razlog je jednostavan, kako kamatne stope padaju, građani drže veća kunska sredstva na transakcijskim računima. Figurativno, ne trče više u banku konvertirati svaku kunu u devize i oročiti.

Mnogi su se i opekli u slučaju švicarac.

Vjerojatno i to nešto utječe, s tim da naravno i ono što je vidljivo u prošloj godini, nije još vezano uz refinanciranje kredita koji su konvertirani iz franka već ljude koji vjerojatno prvi put ulaze na tržište kredita.

Vjerujete li da će bankari uistinu uzimati novac i smanjivati kamate?

Mi smo otvorili prostor, pričekajmo. Prva aukcija je najavljena za utorak. Ranije smo bankama najavili kada mogu očekivati, tako da mogu svoje ukalkulirati u svoje planove. Pričekajmo, vidjet ćemo.

Kada očekujete prve značajnije učinke ovog vašeg modela?

Niša se sigurno neće dogoditi preko noći, ali već zanimanje banaka na prvoj aukciji, za jeftinim kunskim izvorima bi moga biti indikacija njihovih poslovnih planova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene