Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni dan Hitne pomoći

Hitna pomoć slavi svoj dan s više od 1,5 milijuna intervencija godišnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo tri tisuće djelatnika hrvatske hitne medicinske službe raspoređenih u 919 timova, koji godišnje obave više od milijun i pol intervencija, sutra slave svoj dan - Nacionalni dan hitne medicinske službe.

U sastavu 21 hrvatskog zavoda za hitnu medicinu ima 2822 djelatnika, od toga 627 doktora medicine, 1322 medicinskih sestra i medicinskih tehničara te 873 vozača kojima je na raspolaganju 128 suvremeno opremljenih vozila.

>> Vrijeđao ekipu Hitne pomoći i zabio im se u vozilo

Nacionalnim danom hitne medicinske službe 30. travnja, koji je proglasio Hrvatski sabor, nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnosti te odgovorne i teške djelatnosti te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe, priopćio je danas Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Nacionalni dan obilježit će svi županijski zavodi za hitnu medicinu čiji će djelatnici na gradskim trgovima demonstrirati načine postupanja u različitim hitnim slučajevima te predstaviti vozila hitne medicinske službe. Dijelit će se i letci „Sve što trebate znati o hitnoj medicinskoj službi“ koji sadrže niz praktičnih savjeta o načinima postupanja u slučajevima kada je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravlje pojedinca ili zajednice.

U tijeku je uspješna provedba reorganizacije hitne medicinske službe kojom je izjednačena dostupnost i podignuta kvaliteta usluge hitne medicine odnosno osiguran jednak standard na cijelom području Hrvatske. Razvijen je moderan sustav s dobro opremljenim, izvrsno educiranim i snažno motiviranim zaposlenicima. Vizija Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu je ustrojavanje jedinstvenog sustava hitne medicine temeljenog na načelu sveobuhvatnosti, kontinuiranosti, dostupnosti i cjelovitog pristupa hitnoj medicinskoj službi, što jamči bolju učinkovitost te kvalitetnije, dostupnije i ravnomjernije pružanje hitne medicinske skrbi.

Također, započelo se s osnivanjem odjela hitne medicine - jedinstvenog ulaznog mjesta pacijenta u bolnicu za hitno medicinsko zbrinjavanje, s ciljem veće učinkovitosti i boljeg zdravstvenog ishoda. Uvedena je i specijalizacija iz hitne medicine, a u samo 2012. je odobrena 51 specijalizacija iz hitne medicine. Danas 178 doktora medicine ima status specijalista hitne medicine, a 28 medicinskih sestra/tehničara su specijalisti hitne medicinske službe.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu prepoznao je važnost educiranja i stalnog usavršavanja djelatnika te je, u suradnji s Ministarstvom zdravlja, osmislio i organizirao edukacijske programe koje je od listopada 2011. prošao čak 1171 djelatnik hitne medicinske službe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje" Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene