Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema će biti i vize

Hillary Clinton idućeg tjedna u posjetu Hrvatskoj i regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Hillary Clinton stiže 2. studenoga u službeni posjet Hrvatskoj, savezniku u NATO-u i mirovnoj misiji u Afganistanu te partneru u regiji kojega Sjedinjene Države snažno podupiru na putu u Europsku uniju.

Clinton u svoj prvi posjet Zagrebu dolazi na kraju turneje po sjeveru Afrike i Balkanu, koja uključuje Alžir, BiH, Srbiju, Kosovo i Albaniju.  Državna tajnica će s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić razgovarati o ulozi Hrvatske kako saveznika u NATO-u, njezinu ulasku u EU iduće godine, kao i o gospodarskim odnosima dviju zemalja.

Clinton je u ožujku izjavila da je Hrvatska lider u jugoistočnoj Europi i punopravni član transatlanske zajednice s kojim će Sjedinjene Države zajednički raditi na rješavanju globalnih problema.

'Snažno podupiremo brojne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi postala punopravna članica transatlanske zajednice', rekla je tada Clinton uoči sastanka s ministricom Pusić te pozdravila 'napredak Hrvatske na putu prema EU-u i vodeću ulogu koju ima u regiji'.

Pusić je bila prva visoka dužnosnica nove koalicijske vlade koja je pozvana u Washington, nepuna tri mjeseca od formiranja vlade Zorana Milanovića što se tumačilo kao priznanje Hrvatskoj i potvrda važnosti koju američka administracija pridaje odnosima sa Zagrebom.

>> Clinton će Kongresu morati objasniti napad u Libiji

Očekuje se da će jedna od tema razgovora u Zagrebu biti i moguće ukidanje američkih viza za hrvatske državljane. Hrvatska ispunjava većinu kriterija za ukidanje viza, ali je problem visoki postotak odbijenih zahtjeva od 6,3 posto, dvostruko više od dopuštenih 3 posto.

Američki vojni i civilni dužnosnici višekratno su isticali značajan doprinos Hrvatske u mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu gdje sudjeluje s 320 vojnika od ukupno 104.000 pripadnika operacije, uglavnom Amerikanaca.

U misiji, koja bi trebala završiti povlačenjem međunarodnih snaga 2014., Hrvatska je zadužena za uvježbavanje pripadnika afganistanske vojske i policije te će, prema dogovoru saveznika na posljednjem summitu NATO-a u Chicagu, nastaviti s tim angažmanom i nakon što odgovornost za sigurnost zemlje preuzmu domaće snage. (Hina)

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Ivana Petrović - 1 ANALIZA IVANE PETROVIĆ Francuski predsjednik stigao u Zagreb: "Macron dolazi s važnom monetom potpore za ulazak u Eurozonu, ali prije svega u Schengen"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene