Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HGSS-ovci u akciji

'U zadnjji tren spasili smo obitelj s bebom prije nego što im je bujica odnijela kuću'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava drama bila je kod spašavanja jednog starijeg bračnog para koji su s balkona kuće tražili da ih se spasi.

U spašavanje imovine i života na području pogođenom poplavama u BiH i Slavoniji sudjelovalo je i šest članova Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Novska. Uz njih na teren su odmah poslani i članovi HGSS-a iz Orebića i Ogulina.

Pročitajte i ovo HGSS spašavao paraglajdera koji je pao na drvo Otkrili za DNevnik Nove TV HGSS-ovci nakon spašavanja paraglajdera s drveta: "Jedan gospodin nam je praktički član, svake godine zapne na istom mjestu" HGSS u akciji spašavanja u Kokorićima "Pažnja svim planinarima!" HGSS o svom simbolu koji je Putin povezao s nacistima: "Možda usput riješimo i međunarodnu političku krizu"

Radeći kao tim u više dana koliko su bili angažirani kod Odžaka, Modričkog luga, Pruda i drugim mjestima oko Orašja, evakuirali su petstotinjak mještana, a nakon toga upućeni su u Slavoniju, na područje Gunje i Županje odakle su također evakuirali stanovništvo i sudjelovali u pretrazi terena. S područja Sisačko-moslavačke županije proteklih dana živote su u BiH i Slavoniji spašavali članovi HGSS-a Darko Bukvić, Tomislav Bogojević, Branislav Grubić, Tomislav Bogatić, Domagoj Cestarić i Boris Munko.Pročelnik Stanice Novska, Tomislav Bogojević, kazao je da je kod prvih poplava u Odžaku dramatično bilo prvog dana i drugog, kada su kako kaže, iz vodene bujice u zadnjim sekundama spašavali ljude.

'Bilo je najvažnije spasiti živote jer je voda plavila velikom brzinom noseći sve pred sobom. U zadnji tren spasili smo obitelj s malim djetetom, prije nego što je cijela njihova kuća nestala u bujici. Voda je mnogima odnijela sve no živote smo spasili i ponosni smo na to', kaže Bogojević.

Kako iz poplavljenog sela izvući agresivnog bika? Ovako!

Prava drama bila je kod spašavanja jednog starijeg bračnog para koji su s balkona kuće tražili da ih se spasi. Da bi ih odveli na sigurno HSS-ovci su ušli u duboku i brzu vodu. Morali su improvizirati. Za to su iskoristili kuhinjski stol i držeći ga na svojim ramenima, odupirući se vodi da i njih ne odnese, napravili su most za dvoje staraca kako bi prešli u čamac. Spasioci ističu kako je bilo teško gledati kako mnogima u trenutku nestaje cijeli životni trud, ali za emocije, dodaju, nije bilo vremena. Spasioci imaju veliko iskustvo u ovakvim situacijama, a članovi HGSS-a su to pokazali i kod nedavnih poplava na sisačkom, novljanskom i jasenovačkom području.

Ovo je prvi put su bili angažirani u susjednoj državi zemlju i njihovo dragocjeno iskustvo i opremljenost bili su od velike pomoći stanovnicima ugroženih dijelova Bosanske Posavine.

'Iako su i sami u vodi izgubili puno, zajedno s nama u spašavanje su se priključili i mještani', kažu spašavatelji koji ovaj humani posao rade samo iz dobročinstva i jedina naknada su im riječi zahvale spašenih, a one ovih dana pristižu preko stranica Facebooka.„Vi ste naši heroji“ - stoji u mnogim porukama zahvala koju su primali. (VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene