Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateške investicije

HDZ: Šume i vode, posljednja su linija obrane hrvatskog suvereniteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska demokratska zajednica oštro se usprotivila najnovijem prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske koji, kako navodi, pod krinkom 'olakšanja realizacije papirnatog dijela' omogućava i izdvajanja javnih dobara RH koja su posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta.

'Šume, vode i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo i zasigurno posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta', ističe u današnjem priopćenju Odbor za gospodarstvo HDZ-a. Izražava uvjerenje 'da će skretanjem teme javnosti oko uvođenja zdravstvenog odgoja u tišini po hitnom postupku donijeti taj kontroverzni zakon o investicijama, koji u članku 18. uz prodaju javnog dobra omogućava i oduzimanje privatnog zemljišta u ruke privatnog investitora ukoliko se utvrdi da je to važno za realizaciju strateškog investicijskog projekta'.

Navodi kako su '20 najvećih javnih tvrtki u prvih devet mjeseci 2012. ostvarile gubitak preko 257 milijuna kuna, za razliku od 2011. kada su te tvrtke za državu zaradile 557,9 milijuna kuna. U tom kratkom razdoblju dugovi su ekstremno narasli za čak 3,8 milijardi kuna, što jasno dokazuje činjenicu o nestručnom i nekompetentnom kadru koji upravlja našom državom', tvrdi HDZ.

Pročitajte i ovo Božo Petrov "Izbrisat će Hrvate" Petrov se obrušio na HDZ: "Protiv smo da se Hrvate šalje u inozemstvo, a dovodi svjetsku sirotinju" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Za svaki slučaj Je li ovaj potez HDZ-a znak da se ipak spremaju za nove izbore?

>> Vode, šume, zemljišta...Sve to, i više, može prestati biti javno dobro

Ističe da 'nakon neuspjelog, dugo najavljivanog tsunamija investicija javnih poduzeća koji je trebao preokrenuti galopirajuće trendove nezaposlenosti, Kukuriku Vlada po hitnom postupku pokušava progurati zakon koji će omogućiti prodaju javnih dobara privatnim investitorima poput šuma, voda, cesta, poljoprivrednog zemljišta i ostalih nekretnina u vlasništvu države - ne bi li možda oni i pod cijenu prodaje nacionalnog blaga pokrenuli investicijski ciklus'.

HDZ smatra da Vlada donošenjem tog zakona o 'privilegiranim' investicijama ne želi rješavati ključno pitanje neučinkovite i spore administracije, pa desetke tisuća obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, čija ulaganja neće biti na razini 150 milijuna kuna osuđuje na birokratske prepreke, tromu i neefikasnu administraciju. 'Zakon je stoga posljedica nefunkcioniranja ukupnog sustava, u kojem ništa ne funkcionira bez ministarske intervencije iz Zagreba', smatra HDZ.

Dodaje kako 'u tom očitom nedostatku kvalitetnih rješenja za pokretanja pozitivnih gospodarskih trendova i produktivne ekonomije, Vlada uz antipoduzetničku poreznu agresiju poseže za jednokratnom prodajom nacionalnog blaga - HPB-a, Croatia osiguranja i Hrvatskih autocesta kako bi zakrpali rupe u proračunu, ne vodeći računa o tome da ćemo tako uz financijsku izgubiti i cestovnu neovisnost'.

Na tragu toga, HDZ se oštro protivi i najnovijem prijedlogu Zakona koji pod krinkom 'olakšanja realizacije papirnatog dijela' omogućava i izdvajanja javnih dobara RH. Šume, vode i poljoprivredno zemljište su nacionalno bogatstvo i zasigurno posljednja linija obrane hrvatskog suvereniteta, ističe u priopćenju Odbor za gospodarstvo HDZ-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene