Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon s mnogo nepoznanica

Vode, šume, zemljišta...Sve to, i više, može prestati biti javno dobro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priprema li Vlada zakon za lakšu privatizaciju hrvatskih javnih dobara poput šuma, voda, cesta, pomorskih i kulturnih dobara?

Prije tri dana na javnu raspravu stavljen je zakon koji Vladi omogućuje ukidanje statusa javnog dobra kada se radi o strateškoj investiciji za RH. Nepoznanica je puno. Vode, šume, ceste, poljoprivredna zemljišta, pomorska i kulturna dobra. Sve to može prestati biti hrvatsko javno dobro u korist strateškog investicijskog projekta.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

Zelena lista tvrdi da je najveći problem što investitor može steći vlasništvo nad javnim dobrom. 'To je rasprodaja po hitnom postupku. Ne mogu oni odlučiti o društvenom i narodnom bogatstvu koje pripada svim stanovnicima jedne zemlje samo tako', kaže Vlasta Toth, supredsjednica Zelene liste.

>> Vlada: Suglasnost Hrvatskim vodama za kredit od 650 milijuna kuna

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tvrdi da je zakon u cilju borbe za radna mjesta. 'Kasnije moramo dobro paziti koji će projekti biti od strateškog interesa i koji su investitori kojima trebamo pomoći i kako će izgledati ti projekti. Tada će biti razloga za mnoge javne rasprave. U samoj ideji mislim da je netko tu odigrao jednu lopticu koja će ih postaviti na mjesto neozbiljnosti', kaže Vrdoljak.

HDZ u zakonu ne vidi opasnost za hrvatska prirodna bogatstva. 'Ja ne vidim da se ovaj zakon time bavi. Na kraju krajeva, mi i danas imamo koncesije za vodu. Nije to ništa novo. To se događalo i ranije i događat će se i u budućnosti', kaže HDZ-ov saborski zastupnik Đuro Popijač.

Laburisti ističu kako su i SDP i HNS prosvjedovali kada je HDZ želio prodavati državnu imovinu i davati koncesije, a sada rade isto. 'Neoliberalnoj Vladi Zorana Milanovića sve što je javno nije dobro. Zašto? Zato što navijaju za krupni kapital, navijaju za banke koje su u stranom vlasništvu. Sve što je u hrvatskim rukama treba rasprodati', kaže saborski zastupnik Hrvatskih laburista Branko Vukšić.

Hoće li novi zakon značiti rasprodaju hrvatskih prirodnih bogatstava pokazat će prvi strateški investicijski projekti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene