Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još se čeka...

Karamarko: Red je da MOST prvi sazna što HDZ misli o pojednim točkama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HDZ-a je u podne počelo sastanak koji je završio u 15 sati, a na kojem je bilo najavljeno da će odlučivati o tome hoće li potpisati Sporazum o sudjelovanju u tripartitnoj vladi koju predlaže Most. Odluka još nije donesena. SDP će o istom sporazumu odlučivati na sastanku u 17 sati.

16:00 - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko da će za sastanak s Mostom imati jasne stavove u vezi s Mostovim prijedlogom okvira dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KARAMARKO IZIGRAN? Milanović je upitao 'što ćemo' - 'Stekao sam dojam da su i oni protiv' Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

"Mi smo to malo prerađivali, nastavit ćemo oko 17 sati i imat ćemo jasne stavove kada dođemo na sastanak u Most", rekao je Karamarko novinarima upitan jesu li donijeli odluku vezanu uz pitanja Mosta upućena HDZ-u i SDP-u. "Red je da Most prvi sazna što HDZ misli o pojednim točkama, a onda javnost", kazao je Karamarko.

Most nezavisnih lista objavio je dokument u sedam točaka "Preliminarni okvir dogovora za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade Republike Hrvatske", koji je sinoć ponudio HDZ-u i SDP-u. Kako bi se "očitovale pozicije" svih strana u pergovorima, očekuje da se predstavnici sve tri strane ispod svake predložene točke odgovorima "da" ili "ne" i parafom izjasne prihavćaju li je. Na temelju postignute razine suglasnoti, izradila bi se službena zajednička izjava a nakon toga i cjeloviti ugovor.

Upitan kako komentira traženje da Mosta da se o njihovim prijedlozima izjasne s "da" ili "ne", odgovorio je da to jest malo čudan način, ali i da ih razumije. "Očito je i njima na neki način jasno da ovo treba sve skupa završiti, iako ja preferiram razgovor i diskusiju o svemu, pa makar potrošili malo više vremena", kazao je.

Smatra da ne treba robovati vremenskim rokovima i tome da večeras treba sve znati. "Možda o nekim stvarima treba razmisliti i promisliti, možda će biti nekih zanimljivih prijedloga, možda ćemo se i u nedjelju nalaziti. Ostavljam sve otvoreno. Imamo još par dana i to treba dobro iskoristiti", istaknuo je.

Nije htio odgovoriti na pitanje je li za stručnog premijera ili da to bude Božo Petrov kazavši kako ne izlazi s imenima.

Ponovio je da je skeptičan prema dobrom funkcioniranju tripartitne vlade, ali i istaknuo kako su dobrodošli svi koji imaju dobru volju i energiju za reforme.

Smatra da je uvijek realna i opcija novih izbora. Ponovio je kako je HDZ pokušavao izbjeći tu opciju jer su ljudi zasićeni i traže novu i efikasnu vladu koja će početi rješavati njihove životne probleme, a novi izbori će koštati oko 130 milijuna kuna. Naš proračun nije toliko bogat da se možemo razbacivati tolikim novcem, ali ako će to biti opcija, "ništa ne prejudiciram, spremni smo i za tu opciju i za pobjedu", rekao je. Treba predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović pitati hoće li, ako ne bude dogovora, u utorak nakon konzultacija raspisati nove izbore, dodao je.

Upitan kakav je dojam na njega u petak na sastanku u Mostu ostavio Zoran Milanović, odgovorio je kako ga još "nije učlanio u HDZ s obzirom na njegove promjene raspoloženja i svakodnevni salto mortale". "Odlučili smo danas nastaviti pa ćemo vidjeti kako će to ići", rekao je Karamarko.

15:00 - Završio je sastanak Predsjedništva HDZ-a. Odluka o tome hoće li HDZ potpisati sporazum kojeg je predložio MOST još nije donesena.

11:59 - Od dviju velikih stranaka to je na sastanku u petak zatražio čelnik Mosta Božo Petrov te dvjema velikim koalicijama dao rok do 19 sati u subotu da se očituju o sporazumu, po kojemu bi na čelu tripartitne vlade bio nestranački premijer ili kandidat Mosta, dok bi se sve odluke vezane uz vladu i konstituiranje Sabora donosile konsenzusom, uz pristanak HDZ-a i SDP-a.

Potvrđeno je to u Mostu iz kojega, međutim, poručuju kako je netočno da se od HDZ-a i SDP-a tražilo da potpišu raspodjelu ministarstava po strankama.

U prostorijama Mosta u Zagrebu u subotu u 14,30 sati nastavljaju se razgovori stručnih timova Mosta, HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste,o reformama koje treba provesti.

U 19 sati trebao bi se održati novi sastanak čelnika Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste o definiranju mandatara za sastav vlade.

Kako je u petak navečer najavio čelnik Mosta Božo Petrov, nakon toga sastanka trebalo bi biti sve riješeno.

U ime Mosta nezavisnih lista, sastanku na temu poduzetništva, energetike, izbornog zakonodavstva, pravosuđa, znanosti i obrazovanja, nazočit će Jasna Matulić, Slaven Dobrović, Robert Podolnjak, Juro Martinović i Ivan Tomljenović, objavio je u subotu Most nezavisnih lista na svojoj Facebook stranici. (Hina)

Karamarko: Na pregovorima Mosta, HDZ-a i SDP-a nije bilo riječi o podjelama funkcija

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u subotu da na jučerašnjim pregovorima između Mosta, HDZ-a i SDP-a nije bilo riječi o podjelama mjesta u tripartitnoj vladi, dodavši da su o tome razgovarali samo na nekakvoj principijelnoj razini i iznosili možebitne probleme.

"Ne, nije bilo riječi o tome. Mislim da će danas više biti riječi o tome", rekao je Karamarko ispred središnjice HDZ-a, uoči sastanka Predsjedništva HDU-a, upitan je li u petak na pregovorima bilo riječi o podjeli ministarstava ako se dogovore o tripartitnoj vladi.

Ocijenio je kako su sinoćnji razgovori u sjedištu Mosta protekli u lijepom tonu, te naglasio da su tu situaciju postavljali na principjelnu razinu, izražavali možebitne probleme.

Smatra i da je oko dva sata razgovora premalo za to i razgovori će se nastaviti i danas.

"Želim biti optimista i vidjet ćemo što će biti ", rekao je.

Karamarko je ponovio kako je od samog starta iskazivao skepsu na mogućnost i kvalitetno funkcioniranje tripartitne vlade, ali i da je uvijek bio otvoren za razgovore o njoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene