442596
442596
442596
442596
442596

Znate li što je Pravilo 7? Oni vas žele upozoriti i potpuno su u pravu

  • , 07.07.2016., 15:54
  • Autor:
  • komentara

Većina vozača u Hrvatskoj ima jednu opasnu naviku - koriste mobitel u vožnji, i to u podjednakoj mjeri i žene i muškarci, pokazala je studija čije je rezultate u srijedu objavio HAK.

 
 
 
 
Ne koristi mobitel dok voziš - Jana Burek (Video: HAK)
Ne koristi mobitel dok voziš - Jana Burek (Video: HAK)

Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) raspisala je u ljeto 2015. godine natječaj FIA Road Safety Grand Programme za sufinanciranje kampanje podizanja svijesti, obrazovnih programa i treninga, zaštitu ugroženih sudionika u prometu u kojem je sudjelovalo 70 autoklubova iz cijelog svijeta. Na tender je prijavljen 91 projekt.

Hrvatski autoklub je, polazeći od 10 zlatnih pravila u prometu koja je kreirala FIA u suradnji s Michelinom, nominirao projekt interaktivne kampanje protiv korištenja mobitela tijekom vožnje pod nazivom Pravilo 7.

FIA je na natječaju izabrala 15 projekta, među njima i projekt Pravilo 7. Projekt podrazumijeva detaljno istraživanje ponašanja vozača u vožnji. Zbog toga je HAK proveo putem svoje stranice anketu među vozačima i snimio ponašanje vozača u vožnji u većem broj gradova i cesta u Republici Hrvatskoj.

Uporaba mobitela tijekom vožnje u svim je europskim zemljama kažnjiva.

U Republici Hrvatskoj Zakon o sigurnosti prometa na cestama u poglavlju 1. Uvjeti za upravljanje vozilima u članku 196. propisuje: (3) Vozač motornog vozila za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja motornim vozilom; (4) Mobitel se može koristiti za vrijeme vožnje ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke; (6) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotno odredbama stavka 2., 3. i 4. ovoga članka. Protekle 2015. godine policija je evidentirala 38.988 prekršaja zbog nedopuštenog korištenja mobitela tijekom vožnje, a to predstavlja 4,8% svih prekršaja ili peti prekršaj po učestalosti.

Filmovi predloženi za nagrade

U sklopu studije objavljen je javni natječaj za produkciju kratkih videospotova na temu opasnosti korištenja mobitela u vožnji u tri kategorije: učenici osnovnih škola, učenici srednjih škola te studenti i mladi do 24 godine.

Na natječaj je prijavljeno 47 filmova. Povjerenstvo koje čine dva predstavnika Akademije dramskih umjetnosti te po jedan predstavnik Hrvatskog filmskog saveza, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog autokluba predložilo je za nagrade sljedeće filmove:

Osnovne škole: 1. Ne koristi mobitel dok voziš, Jana Burek, Oroslavlje; Sigurnost prije svega, Foto-filmska grupa OŠ Samobor, Samobor; 3. Pravilo 7, Hodači po žici, Zagreb.

Srednje škole: 1. Ne koristi mobitel kad voziš, Lea Šuper, Lički Osik; 2. Zanemarite poziv, Karlo Vorih, Zagreb; 3. Pričaj mi priču, Učenički dom Paola di Rosia, Dubrovnik.

Studenti i mladi do 24 godine: 1. Pravilo 7, Marta Soljačić, Zadar; 2. Poruke, Iva Vuković, Zagreb; 3. Halo, Frane Pamić, Zagreb.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se