Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitani svi svjedoci

HAC-ovi čelnici izašli iz pritvora: 'Ovo je bio team building za krizni menadžment'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica HAC-ovih čelnika osumnjičenih u aferi 'Fimi media' poslijepodne su, nakon više od dva i pol mjeseca, pušteni iz istražnog zatvora u Remetincu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Na prijedlog USKOK-a, iz Remetinca su nešto prije 18 sati pušteni bivši direktor autoceste Rijeka - Zagreb Zlatko Korpar i dva bivša predsjednika HAC-ove uprave Marijo Crnjak i Jurica Prskalo. Po riječima Crnjakova odvjetnika Željka Žganjera zahtjev da se trojicu HAC-ovaca pusti iz istražnog zatvora USKOK je donio nakon što su ispitani svi svjedoci na koje su oni, po ranijim sumnjama tužiteljstva, mogli utjecati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oko izvlačenja milijuna iz tvrtke Nevenka Jurak počinje iznositi obranu u USKOK-u Slika nije dostupna Barišić nastavio obranu Zbog Fimi medije policija istražuje samu sebe

Osumnjičeni se terete za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez javnog natječaja. Sumnja se da su na taj način preko tvrtke 'Fimi media' iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna.

Osim trojice danas puštenih čelnika HAC-a u pritvoru je do sredine prosinca, pod istim sumnjama bio i član HAC-ove uprave Josip Sapunar. No, iz zatvora je pušten nakon što je priznao nedjelo za koje ga se tereti te što je pred USKOK-ovim istražiteljima, po riječima svog branitelja, iznosio 'aktivnu obranu'.

Nevenka Jurak prva je uhićena

Neslužbeno se doznaje da je novac iz HAC-a tvrtka 'Fimi media' Nevenke Jurak, među ostalim, dobivala za organizaciju otvorenja novih dionica autocesta te razne medijske kampanje, među kojima i za promociju elektronske naplate cestarina. Nevenka Jurak prva je uhićena u ovoj aferi još u kolovozu prošle godine, a uhićenja HAC-ovih čelnika uslijedila su nakon što je u USKOK-u u više navrata iznijela obranu.

Istraga u aferi 'Fimi media', u kojoj je obranu opširno iznosio i bivši rizničar HDZ-a i šef Carine Mladen Barišić, dovela je i do bivšeg premijera Ive Sanadera koji je nakon bijega i raspisivanja međunarodne tjeralice pritvoren u austrijskom gradu Salzburgu.

'Iza rešetaka' još Vinko Mladineo

USKOK sumnja da se Sanader udružio s drugim osumnjičenicima u aferi 'Fimi medija' zbog nezakonitog izvlačenja novca iz ministarstava i državnih tvrtki. Sumnjiči ga se i za zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i tvrtke Dioki.

Od petnaestak osumnjičenih u aferi Fimi media 'iza rešetaka' je ostao još jedino bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo. Nakon nekoliko proširenja istrage šteta je procijenjena na više od 80 milijuna kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene