Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uranila ove godine

Zbog nje su već sada pune ambulante, a liječnici upozoravaju: "Nemojte je podcijeniti"

Stigla gripa - 1
Stigla gripa - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Gripa nam je pokucala na vrata pa se zbog te visokozarazne bolesti pune ambulante, ali i hitni prijemovi. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Kalendarski se pojavila nešto ranije, a iako je uobičajena zimska sezona bolesti, gripu ne treba podcijeniti.

"Trajalo je otprilike tjedan dana više, manje. Imao sam temperaturu 39, a mislim da je jednu večer došla čak i do 40 i kašalj uglavnom. Bilo je naporno i teško", rekao je 14-godišnji Timon.

Ambulante su pune. Posebno ugrožene skupine su starije osobe, kronični bolesnici, trudnice, mala djeca. 

"Veliki broj i ogroman priljev pacijenata koji su praktički različitih životnih dobi. Tri do četiri tjedna unazad je počeo taj pritisak", istaknuo je Andrej Čuš, liječnik obiteljske medicine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prometna nesreća na istoku Hrvatske Vozač pretjecao pa udario u drugo vozilo, nekoliko je ozlijeđenih: Policija objavila detalje

Stručnjaci ističu da za cjepivo još nije kasno, a itekako štiti. Cijepljenje traje od kraja listopada, a interes je bio najveći na samom početku. Gripa, kao visokozarazna bolest, lako se širi malim i velikim kapljicama.

"Mutacije gripe su jako česte i zato se preporuča cjepivo svake godine jer je zaštita od prethodne sezone protekla i virus se promijenio", objasnila je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja.

"Moramo priznati da ove godine nije bio toliki interes prema cijepljenju", dodala je Karla Komšić, magistra farmacije.

Liječnici ističu da se pune i hitni prijemi, često i nepotrebno. Mnogi stignu već u fazi ozdravljenja, a hitnu pomoć potrebno je potražiti u posebnim uvjetima.

"Temperatura koja se ne može skinuti klasičnim načinima ili kad se pojavljuju neugodni i opasni simptomi kao agresivan kašalj koji prijeći disanje i opće loše stanje", istaknuo je Čuš.

Ili drugi neuobičajeni simptomi. Zbog sličnih simptoma ponekad je teško procijeniti radi li se o gripi ili koroni. Postoje testovi koji s jednim brisom mogu otkriti prisutnost i jednog i drugog virusa, a ima i flurone - miješane infekcije.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Nastavlja s predavanjem Bivši ministar vratio se na fakultet: Odmah nakon smjene aktivirao staro radno mjesto

U ljekarnama su najtraženiji lijekovi za snižavanje temperature, protiv bolova, pastile, sirupi.

"Nestašice su prisutne kao i svake godine međutim sretni smo što uvijek možemo naći zamjenu iste jačine i sastava", napomenula je Komšić.

"Trudim se uzimati što više vitamina i izbjegavam velika okupljanja", izjavila je Tamara.

Savjeti liječnika posebno za ovo vrijeme su temeljito pranje ruku, držanje socijalnog odmaka - posebno od bolesnih, svođenje okupljanja na minimum, a ako su neizbježna, bilo bi dobro, kao u "stara pandemijska vremena", staviti masku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene