Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESTALO VIŠE MILIJUNA KUNA

Burna sjednica Gradskog vijeća Virovitice, zatražena ostavka Kirina: "Ni vi ne držite sav novac u novčaniku!"

Predsjednica gradskog vijeća Virovitice Lahorka Waiss (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednica gradskog vijeća Virovitice Lahorka Waiss (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednica gradskog vijeća Virovitice Lahorka Waiss (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica gradskog vijeća Virovitice Lahorka Waiss (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić donosi detalje o nestalim novcima u Virovitici (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić donosi detalje o nestalim novcima u Virovitici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin (Foto: Dnevnik.hr) Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjednica gradskog vijeća u Virovitici (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Gradsko vijeće Virovitice raspravlja o nestanku više milijuna kuna iz gradskog proračuna i tragičnoj smrti pročelnika gradskog Ureda za gospodarstvo i financije Siniše Palma.

Predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss predsjeda sjednicom Gradskog vijeća na zahtjev oporbenih vijećnika. Poručila je da očekuje odgovore od gradonačelnika Ivice Kirina na čijoj odgovornosti inzistira oporba.

Pročitajte i ovo Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice, i Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Sve češlja Uskok Ivica Kirin o pronevjeri gradskog novca u Virovitici: "Najlakše je biti general nakon bitke" Jadranka Palm (Foto: Provjereno) neutješna u potrazi za istinom Majka Siniše Palme prvi put progovorila o njegovoj smrti: "Znao mi je reći, što manje znaš, to bolje za tebe"

Predsjednici klubova imaju priliku postavljati pitanja i iznositi mišljenja o toj temi bez ograničenog trajanja, a prvi dio aktualnog sata posvećen je samo jednoj temi - slučaju Palm. Traže se odgovori na pitanja gdje je nestalo više milijuna iz gradske blagajne, zašto je Palm počinio samoubojstvo, zašto nije bilo obdukcije...

Vijećnik: ''Gradonačelniče, iznesite detalje o ovom slučaju''

Miljenko Sabo iz HDZ-a tražio je od gradonačelnika da kaže više o samoubojstvu pročelnika Palma, odnosno da iznese detalje o tome što se dogodilo. Gradom, navodi Sabo, kruže razne glasine.

''Virovitica nije grad slučaj niti će ikada biti'', rekao je Kirin.

''Sve neistine potakli su pojedinci, ovo stanje traje već dulje vrijeme. Ovo je samo nastavak prljave rabote, učestalo blaćenje institucija našeg grada. Virovitica ne zaslužuje blaćenje'', dio je odgovora kojeg je Kirin dao na postavljeno pitanje o detaljima slučaja koji je potresao Viroviticu.

Nahvalio je prosperitet grada pod vodstvom HDZ-a, naglasio je da su mu građani dali povjerenje na izborima…

U jednom trenutku vijećnik SDP-a ukazao mu je na to da ne odgovara na pitanja nego se hvali pozitivnim informacijama o trenutačnoj vlasti.

''Zbog zakonskih zapreka ne mogu govoriti o detaljima dok institucije ne završe svoj posao. Ako netko nešto može reći neka kaže'', kazao je nakon što je nabrojao velika ulaganja u Virovitici i koliko je stipendija podijelio taj grad.

''I u najljepšem polju žita izraste kukolj'', rekao je Kirin još o ovom slučaju napominjući da je Palm uživao njegovo povjerenje te da nije mogao znati za njegovu ovisnost, naročito jer za to nije znala niti njegova obitelj. Kasnije je kritizirao medije koji su objavljivali članke o ovom slučaju.

Tek nakon smrti, kaže, neki su počeli pričati o njegovoj ovisnosti o kockanju.  

Kako su nestajali novci?

''Nitko od nas, uključujući i mene osobno, nije mogao znati da sustav nije pod onim nadzorom koji smo očekivali, u kojem smo trebali biti kao Grad zaštićeni, no znao je to Siniša Palm. Novci su otuđivani u tzv. presretanju prije nego su unošeni u knjige Grada, odnosno skidani su s računa u poslovnoj banci i transferirani na račun sportske udruge'', otkrio je Kirin.

''Na koliko je računa pronevjeren novac? Kako mislite namaknuti pronevjeren novac?'', pitao je Dražen Kurečić, iz SDP-a.

''Od dana kada sam saznao za kazneno djelo, shvatio sam da tog čovjeka ne poznajem''

''Dok nisam saznao za kazneno djelo, Palm je bio moj dobar suradnik. Od dana kada sam saznao za kazneno djelo, shvatio sam da tog čovjeka ne poznajem. Ja sam subjektivno odgovoran. Ja sam gradonačelnik i nalogodavac. Oštećen je grad Virovitica. Kada je u pitanju moja objektivna krivnja, nema odgovorne krivnje jer nisam naložio ništa protuzakonito, postavio sam cijeli niz mjera da se ne dogode propusti. Kada je onaj tko je zadužen za te protokole kriv – kome vjerovati? Važno je ono što sam napravio kada sam saznao za kazneno djelo. Nitko nije mogao utjecati na smrt mladog čovjeka. Još ga nismo pokopali, a krenule su najgore priče'', rekao je Kirin.

''Ni vi ne držite sav novac koji imate u novčaniku. Kad vam netko uzme iz novčanika, to ćete primijetiti, ali kada vam uzima s bankovnog računa, to ćete saznati samo kad dobijete izvatke iz banke'', oslikao je situaciju Kirin.

''Pitanje je gdje se to još događa u Hrvatskoj'', rekao je.

SDP zatražio Kirinovu ostavku

''Odgovornost gradonačelnika počinje u trenutku kada on sazna da je počinjeno kazneno djelo'', rekao je Kirin.

''Tražimo gradonačelnika da podnese ostavku, zajedno sa svojim zamjenicima'', rekao je Kurečić.

''Smatram ovo vašim političkim stavom'', odgovorio je Kirin te dodao da se ne treba ponašati kao dijete. Podsjeća da je podnio prijavu čim je saznao za pronevjeru te da time njegova objektivna odgovorost ne postoji.

''Očekivao sam od vas da ćete tražiti moju ostavku. Istina i pravda doći će ma koliko spore bile'', rekao je Kirin.

''Zašto nije napravljena obdukcija?''

Gradski vijećnik grada Virovitice, Mostov Darko Lešković za Dnevnik.hr rekao je prije sjednice da će na sjednici gradonačelniku Kirinu postaviti više pitanja: '' Od toga zašto nije napravljena obdukcija, kako to da je u tolikom periodu nestalo toliko novca, a da nitko to nije znao. Dolazimo do situacije da gradonačelnik optužuje pokojnog suradnika da je samo on odgovoran za tu situaciju. Prema nama to nije moguće''.

Lešković napominje da je gradonačelnik politički i moralno odgovoran, ali i kazneno jer nije mogao ne znati s pozicije gradonačelnika što se događa.

Na pitanje kako to da vijećnici nisu znali, Lešković kaže da su dokumenti koji su njima bili dostavljeni bili savršeni i iz njih se nije mogla iščitati pronevjera novca.

Pročelnik Ureda za gospodarstvo i financije Grada Virovitice Siniša Palm nestao je u petak 31. svibnja, udaljivši se s radnog mjesta, a njegovo je tijelo pronađeno 3. lipnja u šumi pokraj rijeke Drave, dvadesetak kilometara od grada.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru izvijestilo je da se radi o samoubojstvu te da nije bilo potrebno izvršiti obdukciju, što je među stručnjacima izazvalo niz prijepora.

Nekoliko sati prije vijesti o tragičnom slučaju gradonačelnik Kirin priopćenjem je izvijestio javnost o "počinjenju kaznenog djela na štetu gradskog proračuna" i otkrio da je podnio kaznenu prijavu.

Dva dana kasnije Kirin se obratio još jednim priopćenjem u kojem je Palma optužio da je bio ovisnik o kockanju.

Aktualno Povećali kvote gotovo za 100 posto: DNEVNIK.hr u posjedu oštrog pisma ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pismo ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Povećali kvote gotovo za 100 posto: DNEVNIK.hr u posjedu oštrog pisma ministrice Divjak Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1/3 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene