Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za spas grada

Gradonačelnik Slavonskog Broda štrajkat će glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija u Slavonskom Brodu, prvom gradu u Hrvatskoj koji, zbog spora s Novogradnjom, ide na javnu dražbu, sve je kompliciranija. Gradonačelnik Mirko Duspara mogao bi postati prvi u državi koji se za imovinu svoga grada bori štrajkom glađu.

Gradonačelnik Mirko Duspara će štrajkati glađu kako bi i na taj način spriječio oduzimanje gradske imovine. Pričekat će prvo odluku Vrhovnoga suda, a ako sud ne pomogne, Duspara će ostati samo na vodi. Za nekoliko je dana najavljena i javna dražba gradskih nekretnina. Ono što bode u oči svakog Brođanina jesu njihove početne cijene. Kvadrat vrijednog zemljišta prodaje se po početnoj cijeni od 70 eura, iako vrijedi dvostruko, pa i trostruko više. Slavonski Brod prodaje se za šaku kuna, gradska zemljišta idu na bubanj, a gradonačelnik u štrajk glađu. 'Ako će to spasiti ovaj grad ja ću štrajkat glađu, a puno ljudi mi daje potporu i kažu da će samnom štrajkati', rekao je Duspara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi jeli po domjencima Slavonski Brod: 30 otrovanih hranom, pa i gradonačelnik Slika nije dostupna 'Dišu na škrge' Građani Slavonskog Broda prijete zatvaranjem ventila i granice s BiH

>> Slavonski Brod bankrotirao i završio na dražbi!

70 eura za kvadrat

Gladovanje, međutim, neće odgoditi javnu dražbu. Na njoj će se naći najatraktivnija gradska zemljišta i to po dvostruko nižim cijenama od tržišnih. Na bubnju se u Brodu našla i trafostanica čija je cijena 16.000 kuna. Od devet gradskih nekretnina, čak sedam se nalaze u samom središtu grada. 'Na tim parcelama htjeli smo graditi dječji vrtić, studentski kampus i stanove za invalide', dodaje Duspara. No, Brod snuje, ali sud određuje. Tko zemljišta kupi danas, već sutra će biti dvostruko bogatiji. 'To se prodaje za 70 eura kvadrat, ako se nitko ne javi na dražbi, u drugom krugu cijena je za trećinu niža! To je trebala biti puno veća cijena', rekao je Mario Brezićević, direktor agencije za promet nekretninama. I glavica kupusa gotov da je skuplja od kvadrata zemljišta na kojem ga Marko danas prodaje.

Početna cijena 19 milijuna kuna

'Ja zemlju ne bi prodavao nikome, to se ne prodaje, zemlja je zlato', rekao je Marko Lamešić. Cjenik brodskih nekretnina zgrozio je i građane. Novogradnja je Gradu ponudila nagodbu, ali Brod ju je odbio. Gradske ulice sada vise o tankom koncu, točnije o odluci Vrhovnoga suda na čijem je stolu cijeli predmet. Zainteresiranih kupaca ima, jer ovakva primamljiva zemljišta vrlo se rijetko pojavljuju na tržištu nekretnina. Očekuje se gužva na dražbi, jer se takva zemljišta uvijek dobro prodaju. Početna cijena svih parcela u brodu iznosi 19 milijuna kuna, a njihova je stvarna vrijednost blizu 90 milijuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene