443375
443375
443375
443375
443375

'Sav trud seljaka ove godine je uništen i bio je uzaludan'

  • , 14.07.2016., 19:59
  • Autor:
  • komentara

Farma krava u Lukaču uništena je i pokazuje o kakvom se jakom nevremenu radi.

 
 
 
 
Andrija Jarak i gradonačelnik Kutjeva o štetama u Slavoniji (Video: Dnevnik Nove TV)
Andrija Jarak i gradonačelnik Kutjeva o štetama u Slavoniji (Video: Dnevnik Nove TV)

Potresni prizori iz slavonskih gradova, sela, voćnjaka, staja... Tri županije su dobrim dijelom poharane nevremenom - Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Brodsko-posavska.

Krovovi su letjeli i po sto metara, urodi više ne postoje, stoka u vodi do koljena... Lokalni čelnici obećavaju pomoć. S Josipom Budimirom gradonačelnikom Kutjeva razgovarao je Andrija Jarak.

O kojim štetama govorimo?

Šteta je ogromna i neizmjerna, pogotovo na stambenim objektima jer olujno nevrijeme popraćeno jakim vjetrom porušilo je krovove na više od 20-ak objekata u Kutjevu. Štete su nastale i na poljoprivrednim površinama. Sav trud našeg seljaka ove godine je uništen i bio je uzaludan. Većini naših seljaka to je jedini izvor prihoda i mislim da će teško preživjeti ovu godinu. Upitna im je i egzistencija. Nadam se da ćemo i zajedno s gradom i institucijama države učiniti sve da pomognu u ovoj situaciji da saniramo novonastalu štetu.

Tko će ispatiti odštetu kad nemamo Sabor, a Povjerenstva ne rade? Što očekujete?

Od sinoć su sve službe grada na terenu, svi su uključeni i pomažu našim sugrađanima. Što se tiče šteta, učinit ćemo sve što je moguće i u našoj nadležnosti, Vjerujem da će župan proglasiti elementarnu nepogodu, pa će građani moći prijaviti nastale štete i onda ćemo ići prema državi i nadam se da će nam se izaći ususret i omogućiti nam sredstva da se pomogne našem seljaku.

Seljaci su se žalili da nisu dobili odštetu ni od prije nekoliko godina i kažu da dobiju manje od onoga što prijave u zahtjevu za odštetu.

U većini slučajeva ne dobijemo iznos koji su potrebni da bi se sanirala cjelokupna šteta. Nadam se da će se ovoga puta Vlada odazvati i da će pomoći Slavoncu i slavonskom čovjeku da uspijemo sanirati ovu novonastalu štetu. Slavonija je devastirana i nadam se da će nam se pomoći.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se